2017. július 6., csütörtök

Fehérboros, kapros zúza

 Mérai Kata mesélt nekem erről a receptről, 
ami nagyon megtetszett!
Neki filmbéli partnere, "Berényi Attila", 
azaz Domokos László készítette el a forgatási szünetben. :)
  
Hozzávalók: 
1/2-1 kg zúza, de más "csirkeségek" is kerülhetne bele :)
 1 fej hagyma 
zsiradék (pl. mangalica)
 1  tk. pirospaprika
fehérbors 
 1/2 dl fehérbor 
1 db fehér paprika
1 db paradicsom
pirosarany ízlés szerint
 friss kapor esetén egy kisebb csokor, mirelit esetén egy kisebb marékkal 
2-3 ek. sovány tejföl, vagy 1,5 dl tejszín
 1 ek. 50 %-os  liszt és vagy keményítő


Elkészítés:

A megtisztított zúzát ugyanúgy feltesszük, mint ahogy pörköltként is készítenénk.
Fűszerezzük és hozzáadjuk a felaprózott kaprot. 
Mikor már majdnem kész lenne, hozzáadjuk a fehér bort.
Persze, ha nem találunk éppen otthon,  
anélkül is elkészíthető, mert a kapor már önmagában 
pikánssá teszi.
Mielőtt elzárnánk, mehet bele a tejföl vagy tejszín és
a liszttel vagy keményítővel történő enyhe sűrítés.
Nálunk durum tésztával kerül tányérra, aki nem vigyáz a vonalaira, 
fogyaszthatja nokedlivel, hagyományos tésztákkal.


1 megjegyzés: