2017. április 5., szerda

Extra csokis torta


Szülinapos hölgy tortája lett ez az extra csokis torta.
Ösztönöktől vezérelve álltam neki.
Sokszor megyek a makacs fejem után torta készítés közben és van, 
hogy menet közbe jön a szikra! :)
Most sem volt másként.
Régóta izgatta a fantáziám a buborék fóliával készült
csokikerítés, így ideje volt kipróbálni.
Nem csalódtam és szerencsére az ünnepelt sem.
Na meg nincs annál szebb "muzsika" , mikor felvágjuk a tortát
és a csoki réteg roppan a kés alatt! ;)



Hozzávalók:

Krém:
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
1-2 tábla jó minőségű étcsoki
porcukor ízlés szerint
(pár dkg-ról van szó, hisz a csoki édesíti nagyrészt)
rumaroma szintén ízlés szerint de kihagyható
Szoktam csoki aromát is használni,
 ami ad egy enyhe és finom alkoholos ízt

Csokikerítés:
Méretre vágott buborékfólia
1-2 tábla jó minőségű étcsoki
kevés olaj
lehet temperálni is a csokit de ez most kimaradt
és így is működött

Díszítés:
Csoki díszek, kekszek, bonbonok, 
ki mit szeret, azzal pakolja meg! ;)
A felső részt és alját tejszínnel is díszítettem.

Elkészítés:

A piskótát megsütjük a feni linken található leírás szerint és kihűtjük.

A krémhez megolvasztjuk a csokit gőz fölött.
Ha kissé kihűlt, a szoba hőmérsékletű mascarponéhoz keverjük.
Fontos, hogy ne legyen hideg, 
mert a csoki megdermedhet és darabos lesz a krémünk!
Ezután még porcukorral, aromával ízesítjük, 
majd a jól lehűtött tejszínt felverjük és a krémbe forgatjuk.
Habverővel átkeverjük.
A piskótát tálcára helyezzük.
Felvágjuk 2-3 felé.
Egyenletesen megtöltjük a krémmel de hagyjunk
a torta külsejének vékony lekenésére is, hisz ehhez tapad a csoki.
A tortát hűtőbe helyezzük dermedni.
A fóliához megolvasztjuk a csokit gőz felett, kevés olajjal elkeverve.
Nekem nem ért teljesen körbe, így elég volt egy tábla.
Ha marad ki, az sem gond, hisz dísznek eltudjuk használni.
A fóliát kiterítjük, ami egy ekkora torta esetében is elég hosszú lesz, 
így olyan felületre helyezzük, ahol zavartalanul tud dermedni.
Megkenjük a csokival. Ne legyen túl vékony a réteg, mert akkor könnyen törik.
Miután annyira megdermedt, hogy megemelve nem folyik már le
de még teljesen nem is kötött meg, a torta oldalához simítjuk, 
a felesleget levágjuk 
és hűtőbe tovább dermesztjük.
Amikor kemény lett, óvatosan leválasztjuk a fóliát és voálá,
kész is a csokikerítésünk!



A tetejét kedvünkre feldíszítjük.
Nálam kapott egy kis ezüst festést is, ami ünnepivé varázsolta! 










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése