2017. március 30., csütörtök

Vajkrémmel bevont karamell torta


Kislányom névnapjára készült ez a torta.
Ő választotta az ízesítést,
 ami egyszerű tejszínes pudingos krémmel készült.
A külső bevonatot színezett vajkrém képezi.
Isteni íze volt!
Került rá többek között házilag készített csokidísz,
és habcsók is! 

Hozzávalók:
18 cm-es olajos piskóta

Krém:
2 cs. karamell puding
15 dkg cukor
6 dl tej
2 dl tejszín

Vajrém
25 dkg vaj (nem margarin) ,
 nálam a Lidl-ben kaphatóból készült
25 dkg porcukor
ételszínezék

Díszítés:
1 tábla fehér csoki a tetejére
színezék
1 tála fehér étcsoki, amiből díszeket kreálunk
továbbá:



Elkészítés:
A piskótát elkészítjük a leírtak szerint, majd rácson kihűtjük.
A krémhez kevés tejben kikeverjük a cukorral együtt a pudingokat, 
a többit feltesszük melegíteni. 
Mikor forr, félrehúzzuk és belekeverjük a cukros pudingport és sűrűre főzzük.
Átöntjük egy műanyag tálba, mert abba könnyeben hűlik és folpackot légmentesen
ráengedve megvárjuk, amíg teljesen meghűlik a krémünk.
Addig elkészíthetjük a csokidíszt és a habcsókkal sem árt előre dolgozni, 
sőt, mindezeket napokkal előtte is megcsinálhatjuk, hisz a habcsók esetében
órákat vesz igénybe az elkészítés.
A csokit gőz fölött megolvasztjuk, színezzük, akár több részre osztva
 és buborék fóliára egyengetjük a kívánt formában.
Hűtőbe helyezve várjuk a dermedést, 
majd óvatosan leválasztjuk róla a fóliát és használhatjuk is. 
A habcsók a bejegyzésben leírtak alapján készüljön.
Amikor kihűlt a puding, a felvert tejszínnel gazdagítjuk. 
Mielőtt belekerül a tejszín, sőt azután is, 
nyugodtan dolgozzuk meg gépi habverővel.
Ezután vágjuk a tortát 2-3 felé és rétegezzük meg a krémmel.
Helyezzük hűtőbe egy kevés időre, hogy dermedjen.
Ezalatt készítsük el a vajkrémet.
A puha vajhoz adjunk egy csipet sót, ízlés szerinti aromát,
a porcukrot és, ha szükségesnek látjuk pár ek. hideg vizet.
Én két-igaz nem egyenlő- , részre osztottam. Egy alap szín készült lila festékkel
és egy kevés kék.
A megdermedt tortánkat egyenletesen bevonjuk az alapszínnel, majd
a másik színnel kevert vajkrémből különböző pontokra helyezünk egy-egy adagot és
ismét átsimítjuk a tortát, melytől foltos hatást kap.
A másik adag fehércsokit is megolvasztjuk.
Most csak vízgőz felett történt de készíthetünk vastagabb alapot is belőle,
azaz csoki ganache-t.
Ez általában 1:1 arányban készül de a fehér csokinál több legyen a csoki, mert 
nem olyan sűrű a keverék, mint ét csokoládéval.
Így a melegített tejszínt apránként adagoljuk. 
Amikor a csoki kihűlt de még kenhető, akkor színezzük és szépen elsimítjuk
 a torta tetején, majd megfolyatjuk az oldalán is.
Ezt lehet kenő késsel irányítani, vagy egyéb tégelyből lecsorgatni.
Amikor a csoki már megdermedt jöhetnek a csokidíszeink.
Ezek oldalra történő rögzítése egy kevés vajkrémmel történhet, mert
a tortán már megtermett vajkrém ledobná.
Picit kenjünk a habcsókra vagy csokira és szépen odaköt majd! 
Használhatunk díszítésre összetört habcsókot és
cukor gyöngyöket is. :)
A színezés készülhet géllel, 
vagy előzőleg kevés alkoholban, esetleg vanília aromában oldott porfestékkel.
A pudingos krémeket sem szeretem alul értékelni, főét, hogy nagyon ízletes és
jó minőségű termékeket kapni.
Nálam a favorit a fehér csokis, kókuszos és banános.
Első kettő csokival és kókusszal gazdagítva.
Ezekbe a pudingokba bátran tehetünk további 
jó minőségű csokikat, gyümölcsöket.
A hozzáadott tejszíntől pedig igazán selymes krémeket varázsolhatunk! ;) 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése