2015. augusztus 26., szerda

Húsgombóc bakonyi módra


Kicsit megakadtam az ötletekkel, hogy mi is legyen az ebéd.
Volt itthon darált hús, tészta és tejszín, melyek kombinációjából
készültem összedobni, valamit, 
persze forgatókönyv nem volt még hozzá! :D .
Ennek aztán keresztbe tett, hogy szembejött velem Bakonyi Húsgombóc barátunk! :D
Kislányom nagyon szereti a darált húsból készült ételeket, 
első sorban a töltött káposztát, aztán a kedvencek sorában következő bolognait,  
ezért úgy éreztem, ezzel a finomsággal bővíthetem a repertoárt és talán nem lövök mellé. :)
Ahogy meglátta a húst, belelkesedett és kis tenyerével már is segítségemre volt, hogy 
gombócokká formáljuk, így igazából Övé az érdem! ;)

Hozzávalók:

a gombóchoz
50 dkg sertés darált hús
(nekem a spáros nagyon bejött, nem túl zsíros és árban is baráti,
 ált. 500-600 Ft között mozog. 
Természetesen ízlés szerint lehet vegyes darált vagy pulyka hús is,
 mert van, aki nem eszik sertés húst. )
1 egész tojás
3 közepes gerezd fokhagyma
4 csapott ek. zsemlemorzsa
só, bors,
1 tk.-nyi piros arany

továbbá:
1 közepes fej hagyma
25 dkg csiperke gomba
pirospaprika, olaj, só, bors
és ismét egy tk. piros arany
2 tk. liszt vagy ennek megfelelő keményítő
1 ki kis doboz tejföl

köret:
 tészta
vagy nokedli



Tudom sokan nem szeretik a mesterséges ízeket de 
még nagyanyáink is használtak ételízesítőt, így az is kerülhet a szaftba,
 figyelembe véve az egyéb hozzávalók sótartalmát.
Illetve, ha nagyon sietünk 1 cs. fasírtfűszerrel is ízesíthetjük a húst.
Abban az esetben só, bors és fokhagyma nem kell.
Én előszeretettel használom töltött káposzta és paradicsomos húsgombóc ízesítésére.




Elkészítés:

A húst gyúrjuk be a hozzávalókkal és tegyük félre pihenni.
A szafthoz vágjuk a hagymát apróra és kevés olajon a sóval kezdjük el dinsztelni.
Mielőtt teljesen üvegesre dinsztelnénk, dobjuk rá a tisztított és szeletelt gombát, 
és így pirítsuk őket.
Ezután öntsük fel, fűszerezzük pirospaprikával, borssal, piros arannyal, 
majd tegyük tartalékra, hogy legyen időnk a húst belesorakoztatni,
 melyet tetszőleges méretű gombócokká formálunk közben.
( Azért ne legyen fasírt nagyságú, kisebb méretben gondolkodjunk :) )
Miután az összes gombóc a helyére került,közepes lángon, figyelve rá, főzzük készre.
Mielőtt elzárnánk, keverjük el csomómentesre a lisztet a tejföllel és
habarjuk be vele az ételünket.
Én, hogy tutira menjek és biztos ne legyen csomós, csalok kicsit. :P
Kevés vízben kikeverem a lisztet vagy keményítőt.
Átszűröm és az ételhez keverem és ezután, mikor besürűsödött jön a tejföl.
A tejföl hozzáadása után, egy pillanat múlva el is zárhatjuk.
Tésztával vagy nokedlivel tálalva kínáljuk.

Tipp:
1-2 tk. mustárral feldobhatjuk, ill. használhatunk fehér borsot a fekete helyett.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése