2015. augusztus 25., kedd

Gyümölcstorta


Igazi békebeli gyümölcstorta!
Gyerekkorunkban még nem voltak olyan cifra ill. forma torták, mint manapság, így
sokszor készült szülinapi tortaként is gyümölcstorta különböző változatokban.
Igaz hagyományos piskóta adta az alapját de Én annyira megszállottja
lettem az elronthatatlan olajos csodának, 
hogy nem volt kérdés miből sütöm! :D
2 tojásos olajos piskótát készítettem.
Amikor a formába töltjük a tésztát, elsőre úgy tűnhet, hogy kevés lesz de szépen eligazítva
pont egy gyümölcstortához elegendő adag.
Szépen feljön és töménységre is elég lesz! :) 

Hozzávalók:
21-22 cm-es olajos piskóta 
10 dkg kristály cukor+ 4 dkg a habba
17,5 dkg liszt
75 ml tej
75 ml olaj
2 tojás
1/2 cs. sütőpor

1 cs. puding.
ez esetben bourbon vanília ízben
kb. 4 dl tej
(a leírásban, 4-5 dl írtak, mindig a kevesebbel készítsük, hogy ne folyjon le a tortáról)
15 dkg cukor
  
4-5 közepes őszibarack 

1 zacskó áttetsző tortazselé


Elkészítés:

Készítsünk mindent kezünk ügyébe kimérve, 
hogy aztán csak összekeljen dolgozni.
A sütőt melegítsük elő.
A gyümölcstorta formát kenjük ki margarinnal és szórjuk be liszttel, hogy 
készen álljon a sütésre.
Igaz az olajos piskóta egyik titka, hogy azért kapaszkodik fel, 
mert nincs kikenve a forma, azért ez szépen felfog emelkedni. ;)
Következőleg a lisztet szitáljuk át.
A tojásokat válasszuk szét.
A fehérjébe szórjuk a sót és elkezdjük gépi habverővel felverni majd, 
ha habosodik, adjuk hozzá apránként a cukrot és magas fokozaton addig dolgozzuk, 
míg annyira kemény nem lesz, hogy a fejtetőre állított tálban is megmarad.
A cukrot adjuk a külön tálba elhelyezett sárgájához és keverjük el mixelve a habverővel
alacsony fokozaton és a sütőport is adagoljuk hozzá, 
majd ismét magas fokozaton dolgozva habosra keverjük.
Ezután adjuk hozzá a tejet és az olajat, amit szintén csak összemixelünk.
Következhet a liszt, amit újfent csak alacsony fokozaton keverünk el, 
majd amikor eléggé beleforgattuk, magas fokozaton egyenletesre keverünk.
A tojáshabot kézi habverő segítségével forgatjuk a keverékbe,
 a széleket alját is jól átkavarva.
Ezután oszlassuk el a tésztát a formába egy spatula segítségével.
Tűpróbáig süssük. 
Mivel alacsony a forma, hamar átsül, így figyeljük!
A hőfok sütőfüggő. 
Mindenkié más és más, mindenki a sajátját ismeri!
Én 160-170 C°-on sütöttem.

Míg sül, készítsük el a pudingot.
Keverjük ki kevés tejben a pudingport a cukorral, majd öntsük a többi tejhez 
és főzzük csomómentesre.
Engedjük rá folpackot légmentesen, hogy ne bőrösödjön.
Így lassabban fog hűlni, hisz nem tud a hő távozni, ezért a lábasunkat állítsuk hideg vízbe, 
hogy alulról gyorsítsuk a folyamatot.

A kész lapot a forma hullámos széleinél óvatosan egy késsel
(én modellező készletem egy műanyag kését használtam)
lazítsuk meg.
Fordítsuk a formát a tortával lefelé a munkafelületre és ütögessük meg párszor az alját, 
ha szükséges ismételjük meg a műveletet.
Szép lassan elválik a lap és kijön magától.
Hűtsük ki rácson.


A lapot helyezzük egy tálcára.
Oszlassuk el rajta a pudingot, majd sorakoztassuk rá tetszés szerint, az előzőleg
előkészített gyümölcsöt.
(Volt egy kis kandírozott narancshéjam, így az is került a gyümölcs közé.)
A zselét készítsük el a tasakon leírtak szerint, 
és azt is egyenletesen oszlassuk el a gyümölcs tetején.
Pechemre piros zselé volt csak otthon, így hideg zselét kenegettem rá.
Nem volt rossz döntés, mert enyhén barackos az íze, így nagyon is harmonizált. :)





Fogyasztás előtt érdemes lefedve kissé lehűteni, mert hűsen ízletesebb lesz! 
Tejszínhabbal díszítve ill. tálalva az igazi! ;)



Készülhet piros gyümölcsökkel, piros zselével.
Isteni vegyes gyümölcsös változatban, banánnal, ananásszal, szőlővel stb.
A puding íze ill. a zselé színe mindig a "feltéthez" illeszkedve kerül kiválasztásra! ;)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése