Azaz zöldséges burgonyagombóc leves.
Azért a Gölödin, valljuk be sokkal érdekesebben hangzik! :)
Hozzávalók:
1 fej hagyma
2 közepes szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 tv paprika
1 paradicsom
petrezselyem
olaj
só
bors
ételízesítő
fűszerpaprika
víz
a gombócokhoz:
kb. 30 dkg burgonya
8-9 dkg liszt
1 tojás
só
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, kockázzuk, sós vízben puhára főzzük.
Félretesszük de még nem szűrjük le.
A hagymát felvágjuk, a zöldésgeket kockázzuk.
A hagymát egy lábasban megpirítjuk kevés olajon,
majd a sárgarépát is hozzáadva összepirítjuk pár perc alatt.
Félrehúzzuk a tűzről, szórunk bele pirospaprikát
és rászűrjük a burgonya főző vízét, forró vízzel kiegészítjük a mennyiséget.
Beletesszük a kockázott fehérpaprikát és a paradicsomot, sózzuk, fűszerezzük,
ill. a petrezselymet is hozzáadjuk.
A burgonyát még forrón összetörjük és hűlni hagyjuk.
Beleütjük a tojást, a lisztet és összegyúrjuk.
Mikor a leves már majdnem elkészült, vizes kézzel, számunkra
szimpatikus méretű gombócokat formázunk és a leveshez adjuk.
Miután a gombócok feljöttek a leves felszínére,
még főzzük pár percet, majd elzárjuk és fedő alatt pihentetjük egy keveset.
Forrón tálaljuk.
Tejföllel és/vagy ecettel ízesítjük.
Tipp:
Az Én kislányom nem favorizálja a tv paprikát és a paradicsomot.
Ha valaki hasonlóképpen érez ezen zöldségek iránt, akkor
egyben is beletehetjük, hogy kitudjuk emelni később.
De ki is hagyhatjuk. ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése