2014. január 14., kedd

Gölödinleves


Azaz zöldséges burgonyagombóc leves.
Azért  a Gölödin, valljuk be sokkal érdekesebben hangzik! :) 

Hozzávalók: 
1 fej hagyma
2 közepes szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 tv paprika
1 paradicsom
petrezselyem
olaj
bors
ételízesítő
fűszerpaprika
víz

a gombócokhoz:
kb. 30 dkg burgonya
8-9 dkg liszt
1 tojás

Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, kockázzuk, sós vízben puhára főzzük.
Félretesszük de még nem szűrjük le.
A hagymát felvágjuk, a zöldésgeket kockázzuk.
A hagymát egy lábasban megpirítjuk kevés olajon, 
majd a sárgarépát is hozzáadva összepirítjuk pár perc alatt.
Félrehúzzuk a tűzről, szórunk bele pirospaprikát 
és rászűrjük a burgonya főző vízét, forró vízzel kiegészítjük a mennyiséget.
Beletesszük a kockázott fehérpaprikát és a paradicsomot, sózzuk, fűszerezzük, 
ill. a petrezselymet is hozzáadjuk.
A burgonyát még forrón összetörjük és hűlni hagyjuk.
Beleütjük a tojást, a lisztet és összegyúrjuk.
Mikor a leves már majdnem elkészült, vizes kézzel, számunkra
szimpatikus méretű gombócokat formázunk és a leveshez adjuk.
Miután a gombócok feljöttek a leves felszínére,
 még főzzük pár percet, majd elzárjuk és fedő alatt pihentetjük egy keveset.
Forrón tálaljuk.
Tejföllel és/vagy ecettel ízesítjük.

Tipp: 
Az Én kislányom nem favorizálja a tv paprikát és a paradicsomot.
 Ha valaki hasonlóképpen érez ezen zöldségek iránt, akkor 
egyben is beletehetjük, hogy kitudjuk emelni később.
De ki is hagyhatjuk. ;)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése