2014. január 15., szerda

Pupusas


Egyszerű a tészta összeállítása, a töltelék nem kevésbé, az elkészítésről és a sütésről már nem is szólva, ezért melegen ajánlom mindenkinek, ez szó szerint is vehető ;) .
A pupusas a gyorsan fogyó ételek kategóriába tartozik, így  
dupla mennyiség ajánlott! ;)

Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 tk. só
1 tk. sütőpor
50 ml olaj
120 ml víz


töltelék(amiből nálam készült):
1 kis doboz tejföl
10 dkg gép sonka
10 dkg reszelt sajt
1 db fehér paprika
egy kisebb fej lila hagyma
1 db kocka sajt

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összekeverjük és egyneművé dolgozzuk, jól átgyúrva.
Pihentetjük és közben elkészítjük a tölteléket.
A hozzávalókat apróra vágjuk és a tejföllel összekeverjük(ízlés szerint fűszerezhető).
A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, majd ezeket a darabokat kerek formára nyújtjuk(liszt nem szükséges a deszkára)
A közepére halmozunk a töltelékből, majd a két széleit egymásra hajtjuk, az illesztésnél összecsipkedjük, ahogyan a két végét is, miután azt is behajtottuk.  Mikor ez megvolt, kissé megnyomkodjuk ill. eligazítjuk , így a töltelék is eloszlik benne.
Teflon serpenyőt felteszünk melegedni (olaj nélkül) lassú tűzön, majd a pupusas mindkét oldalát megpirítjuk rajta, oldalankét 3-4 percig. Ha véletlenül a töltelék szivárog, papírtörlővel töröljük le a serpenyőről, hogy ne égjen ill. füstöljön.
A sütési idő pont elég ahhoz, hogy a tészta átsüljön és ne maradjon nyers. A sütési fokozatot végig tartalékon kell hagyni!

Tipp:
A pupusas nem csak ezen formában, hanem kerek vagy háromszög, illetőleg vékonyan tekercselt változatban is variálható.
A töltelék sokféle alapanyagból készülhet, lehet bármi, amit épp kiötölünk, arra viszont ügyeljünk, hogy a húsféléket,  előtte készítsük el külön a tészta sütési idejének rövidsége miatt! Ez lehet darált hús, sertés pl. gyros vagy más fűszerezésben.
A tészta tölthető továbbá konzerv zöldségekkel is, mint kukorica, borsó, bab(ebből püré is készülhet, ami a frijoles refritos) de a konyhánkban fellelhető maradékokat is jól hasznosíthatjuk. ;)
Amit a pupusasról tudni kell: Nevét, ahogy írjuk, úgy ejtjük. Egy hagyományos salvadori étel, kézzel készített tortilla szerűség, kukorica liszttel készül eredetileg(kipróbálható ;) ) és kerek változatban. Múltja évszázadokra tekint vissza a Pipil törzsek által, a mai El Salvador területén.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése