2013. szeptember 21., szombat

Körtés cobbler

Finom, gyors, változatosan készíthető és nem utolsó sorban olcsó! ;)
A cobbler a korai Brit-Amerikai gyarmatról származik. Az Angol telepeseket  a hozzávalók hiánya sarkallta ennek a receptnek a kitalálására. :)
A név eredete nem tisztázott, lehet suszter de összefügghet a cobeler szóval, melynek jelentése "fatál" :)
Hozzávalók:
20-25 dkg liszt
1 cs.  sütőpor
10 dkg cukor
1 egész tojás
10 dkg margarin
1 dl tej
1 csipet só
+ 1 ek. cukor a tésztára sütés előtt

Gyümölcsréteg:
5-6  db értett de még kemény körte
3 csapott ek. cukor+ 1 cs. vaníliás cukor
1/2 citrom leve
1 tk. fahéj
1 ek. liszt vagy keményítő
Elkészítés:
 A tészta hozzávalóit összeállítjuk.
A tejet fokozatosan adagoljuk , hogy ne legyen túl híg!
Viszonylag ragacsos tésztát kapunk, ennek ilyennek kell lennie, senki se ijedjen meg! ;)
1 órát pihentetjük, letakarva a hűtőben.
A körtéket megtisztítjuk, felkockázzuk és kivajazott jénaiba tesszük ( Én torta formában készítettem de ebben az esetben szivároghat, így aki ezt a megoldást választja, hozzám hasomlóan tegyen a forma alá sütéskor sütőpapírt vagy alufóliát)
A körtékre ráöntjük a kifacsart citrom levét, rászórjuk a kétféle cukrot, a lisztet és a fahéjat, majd kanállal átforgatjuk.
A hűtőből kivett tésztából kis cipókat csippentünk és hanyagul a körtékre dobáljuk.
megszórjuk az 1 ek. cukorral és előmelegített sütőben, kb. 175 C°-on készre sütjük.
Egészen világos aranyszínű lesz a végeredmény!
A körtés cobblert magában, esetleg  tejszínhabbal vagy különféle öntetekkel, ill. vanília sodóval tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése