2015. október 9., péntek

Gru és Stuart, epres és somlóis ízekben


Az egyik kedvenc tortamegrendelőmtől mindig kreatív ötletek érkeznek!
Neki köszönhetem az Elsás tortát és most ezt a Minions "komplexumot" is. :)
Ilyenkor kicsit szárnyalhatok az előttem álló kihívástól, ami mint ízben, mint pedig külsőben 
vár rám, némi adrenalinnal vegyítve! :D
Amikor elkészül a torta és pozitív visszajelzés érkezik a családtól, na az valami fenomenális érzés
és minden stresszes pillanatért kárpótol! <3

Pár mondat a recept előtt  a tortáról.
Egy 4 éves pici lánykának készült, akit Lilinek hívnak.
Így került fel a neve, ill. 4 virág, a négy szál gyertyának.
A kedvenc Minion figura volt a kérés, valamint egy kis torta, 
melyen Gru csücsül.
Nem mondom, hogy nem ijedtem meg de kifejezetten jó volt Grut készíteni, és 
sokszor egy könnyebbnek tűnő feladat több fejtörést okoz! :P
sütis dobozon csücsülve várta kis barátja "születését" :D

Az ízek epres mascarponés Stuart és somlóis kis torta.
Utóbbi szintén megijesztett, hiszen a somlói tartalmas 
hozzávalóit és ízeit kellett egy falatnyi tortába ötvöznöm.
Bár a megrendelő a Miniont szerette volna ebben az ízbe, statikailag egy masszívabb 
töltelékre volt szükség, ezért ízt cseréltünk.
A végeredmény,  a kis tortáért ölre ment a család! :D

Hozzávalók:
 1 db 24-26 cm-es és 1 db 21-22 cm-es olajos piskóta 
recept a linken:
az elsőből két méret készül, erről lentebb bővebben

Krém:
epres -mascarpone
25 dkg mascarpone
500 ml hulala
1 kisebb üveg kb. 3-400 g eper lekvár vagy dzsem
porcukor ízlés szerint
1 1/2 cs. expressz zselatin fix

Somlói krém
1 cs. vaníliás pudingpor
3 dl tej
9 dkg cukor
5 dkg margarin

mazsola+ rumaroma 
(ez utóbbi még szükséges a lap lekenésénél és a csokiöntethez)
  
2 ek. felvert tejszín
(ezt elloptam a mascarponés krémből)

pár szem dió

2 ek. kakaópor
2 ek. keményítő
(ha szükségesnek látjuk tegyünk még, mert sűrűnek kell lenni)
1 ek. cukor
2 ek. víz
1 ek. rumaroma

Amire még szükség lesz:
egy a torta magasságához igazodó farúd.
Egy a torta átmérőjéhez passzoló tortaalátét, 
ami kartonból és alufóliából is készülhet.
A szem és a szemüveghez pár fogvájó.

A burkolat alá 2×25 dkg margarin
40 dkg porcukor
2 ek. aroma, pl. áttetsző mandula vagy puncs stb.
kb. 2 ek. hideg víz

továbbá:
sárga, kék, barna, fekete, fehér, testszín és szürke unidec
kristály szalag, szóró cukor


Elkészítés:

A 24-26 cm-es lap tésztáját kikeverjük és egy 18 cm-es( 10 szelet) ill. 
egy 12 cm-es formában elosztjuk.
(A kis tortalapnál a kész masszába 1 tk. kakaóport keverünk de csak 
óvatosan, ne keverjük tejesen bele, mert  így 
a somlói fehér és kakaós piskótája is jelen lesz egyben.)
Készre sütjük a leírtak szerint.
Ezután egy 21-22 cm-es adagot keverünk ki,
 melyet ismét a 18-as formában készítünk el.
A legpúposabbra sikerült 18-asból készül a Minion buksija, 
így azt ne fejjel lefelé hűtsük, mert lelapul.

Az epres krémhez a mascarponét kikeverjük a lekvárral és a cukorral.
Felverjük a tejszínt az expressz fixszel, 
majd lyukas fakanállal az epres masszába forgatjuk.
Kicsit hagyjuk dermedni a hűtőben.

A somlóihoz, a mazsolát rumba áztatjuk.
Megfőzzük a vaníliás pudingot a cukorral, 
majd folpackkal szorosan lefedve kihűtjük.
Kikeverjük a margarinnal.
A csokiöntethez a hozzávalókat sűrűre főzzük.


Az epres krémet 4 részre osztjuk, akinek megy, 
vizuálisan is megteheti a tálra nézve. :D
A 18-as lapokat egyenként 3 lapra vágjuk.
Az alsó alá, a tortaalátétre a géppel kikevert vajkrémből kenünk egy keveset.
Az első torta lapjait megkenjük.
A középen kilyukasztott alufóliával bevont kartont ráhelyezzük.
A 2. torta lapjait is megkenjük, ráhelyezzük a tetejét, majd a farudunkkal középen átszúrjuk.
Ez megakadályozza, hogy eldőljön, vagy  a szintek elcsússzanak.


Ha kisült és kihűlt a kis torta, félbevágjuk.
Megkenjük a lapot rumaromával.
Teszünk rá öntetet és a vaníliás krémből, meglocsoljuk ismét az öntettel, 
megszórjuk mazsolával, darált vagy tört dióval, rákerül a tejszín, 
majd ismét egy kis öntet, mazsola és dió.




Ráhelyezzük a tetejét és megnyomjuk enyhén, hogy a felesleg távozzon, 
ne nyomja ki utólag a burkolatot.
(minden esetben így járunk el! )
A tortákat vajkrémmel lekenjük, majd a hűtőbe tesszük.
Ezután már burkolhatjuk.
Sajnos a nagy stressz közepette nem készítettem erről a fázisról képeket,
 sem a Gru elkészítéséről.
Grunál Én is csak fotóra hagyatkoztam.
A minionnál, először a 3/4-ét burkoltam be alulról indulva.
Majd a buksija jött.
A kettő találkozásához került a szemüveg pántja, így elfedte az 
összeillesztést.
Ezután jött a szem, a szemüveg és a farmer gatyó.
Majd a végtagok zárták a sort.















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése