2015. június 28., vasárnap

Szilvalekváros szelet


A 23. blogkostoló játékon, melynek háziasszonya Judit, a Szénhidrát nélkül blog szerzője,
  Chef Viki oldalát, a Házias konyha blogot kaptam a sorsolás által.
Ahogy meglett az eredmény, már igyekeztem is körbe nézni, 
hogy felmérjem a terepet.
Nagyon sok finomság látványa fogadott, így a játékon kívül is 
fogok majd kóstolni, ez már biztos! :)
Most azonban egy egyszerű sütire esett a választásom, mert 
falunapra készülve, ahol kislányom társastánc csapata főzött, süteményt is ígértem,
és bár nem volt kánikula, egy kevésbé kényes édességet szerettem volna vinni.
Amellett ez a süti könnyen elkapható, ehető anélkül, hogy összekenné magét bárki is.
Arról már nem is szólva, hogy a nagy készülődés közepette az időmből sem
rabolt sokat, mert pikk-pakk készen van,
kevés összetevőből, így igazán pénztárca kímélő!
Kifejezetten hasznos lehet az előző évi lekvárok felhasználásának!
Én most szilvás változat mellett tettem le a voksom.
Az eredeti baracklekváros szelet is kecsegetető de valahogy szilvára és a fahéj
együttes ízére vágytam és, ha az ember megkíván valamit, akkor .... ;)
Szóval nekiálltam és úgy sikerült, ahogy vártam.
Szép magas lett, egyszerűsége ellenére meglepően puha, 
omlós tésztára és csodás ízekre leltem.
Akik kóstoltak dicsérték, így nem volt hiába!! :)

Hozzávalók:
8 dkg margarin vagy vaj
15 dkg cukor
3 egész tojás
1 cs. vaníliás cukor (vagy aroma)
1 csipet só
1 kk. őrölt fahéj
20 dkg liszt
1 cs. sütőpor
5 ek. szilvalekvár

Tetejére:
kb. 4-5 ek. szilvalekvár
(bevallom végül nem számoltam csak szépen csepegtettem)
fahéjas cukor(mikor elkészült)


Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük kb. 170 C°-ra.
A puha margarint vagy vajat gépi habverővel keverjük habosra a cukorral, majd
adjuk hozzá egyesével a tojásokat és mindegyik után keverjük el a tésztát közepes sebességgel.
Következhetnek a lekvár, a só, a vaníliás cukor és a fahéj, 
majd végül a sütőporral elkevert és átszitált liszt.
Ha szépen összeállt a tészta, kanalazzuk egyenletesen, 
egy 20×30-as, sütőpapírral bélelt tepsibe.
A tetejére kanál segítségével csorgassunk lekvárt, majd nagyjából 30 perc alatt süsük készre.
Tűpróbával ellenőrizzük.


Nagyon fain kis villanytűzhelyem van. :D
Imádom és erősebben is dolgozik gáz üzemű társainál, így
az eleinte nagyobbra vett hőfokot van, hogy 160-ra csökkentem és ezzel a hőfokkal 
fejezem be a sütést!
A fenti képen már a cél felé haladtunk! :)
Mindenki a saját sütőjét ismerve állítsa be a sütési hőmérsékletet! ;)


 Ahogy kivettük a sütőből, szórjuk meg fahéjas porcukorral
(más készen is kapható, ha nincs, keverjük ki kristály cukorral)
Ha kihűlt szeleteljük.
A végeredmény önmagáért beszél, látszik, hogy magas és a tészta ruganyos!
Kedvenc lett! :)


Bármilyen lekvárral készíthetjük, lehet az akármilyen extrém is, 
pl. cukkini vagy zöldparadicsom!! ;)
A teteje gazdagítható még sütés előtt darált vagy durvára vágott dióval.
Esetleg reszelt vagy darabolt, a lekvárhoz passzoló csokival, azaz
fehér vagy étcsokival, esetleg aszalt gyümölcsökkel.
Nálam  egy kis kandírozott narancshéj is került a tányérra.









4 megjegyzés:

  1. De örülök, hogy ilyen szép lett és ilyen sikere volt :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hálásan köszönöm a receptet!! Nagyon bejött a süti és nem csak nekem, mindenkinek, aki kóstolta!! Szerettem volna a bejegyzésedhez írni de ez a hétvége nagyon zsúfolt volt és nem jutottam oda!! :( Még egyszer köszi!! :)

      Törlés
  2. elkészítem barackdzsemmel, tuti isteni, és most főztem. aki még nem főzött volna dzsmet, hajrá, itt az alkalom. Nekem ez a recept vált be amit itt találtam http://glurl.co/barackos , küldöm Nektek is, hajrá, szorgoskodjunk

    VálaszTörlés