2015. március 24., kedd

Csülkös bableves


Kiadó, az egész családot jóllakató leves.
A füstös ízeket kedvelőknek igazi Kánaán.
Kis adaggal neki sem állok, mert általában duplázni szokott a család, ha
pedig marad, akkor másnap szabadnapot kapok a konyhában! ;)

Hozzávalók:
1 tetszőleges méretű csülök,
 természetesen , ami belefér a fazékba a többi alapanyaggal
50 dkg tarka bab
-régebben sokszor vetettünk a kertbe hatalmas méretű , ha jól emlékszem a nevére
lóbabot, aminek az íze kissé gesztenyés, na azzal is Isteni!
1 közepes vörös vagy póréhagyma
2 nagyobb sárgarépa
1 nagyobb szál fehérrérépa
1 szelet zeller
1 kisebb karalábé (kihagyható)
egy darab tv paprika 
kb. 15 dkg csipetke vagy kész házi jellegű tarhonya
  feketebors és só-utóbbinál ügyelve a csülök só tartalmára
kevés ételízesítő és, ha teljesebb ízre törekszünk, akkor egy húsleveskocka
továbbá a rántáshoz:
1 nagyobb gerezd fokhagyma
(nem szeretem túlzásba vinni)
olaj, liszt, pirospaprika


Elkészítés:
A babot beáztatjuk hideg vízbe pár órával a készítést megelőzően 
(4- 6 óra).
Ha nem szárazbabot használunk, azt nem kell.
A csülköt szintén beáztathatjuk, hogy a só kicsit kiázzon belőle.
A zöldségeket megtisztítjuk.
Egy termetes fazékba tesszük a csülköt és felöntjük vízzel.
Főzzük egy ideig, majd a babot is hozzáadjuk,
miután alaposán szűrőn keresztül is átmostuk.
Ezt követően a zöldségeket is beletehetjük és fűszerezzük a levest.
(A répákat úgy vágom fel, mint a húslevesbe).


Mikor már félig puha minden, akkor elkészítjük a közepes sűrűségű 
fokhagymás rántást., így még lesz ideje az ízeknek összeérni. 
Beletesszük a pirospaprikát és némi leveslével hőkiegyenlítést végzünk.
Kikeverjük a rántással és a többi levesbe keverjük.
Mielőtt kész lenne, belefőzzük a csipetkét vagy a tarhonyát.
Ha elzártuk 10 percet pihentessük.
A csülköt egyben vagy kicsontozva is tálalhatjuk.
A leveshez ecetet vagy tejfölt kínálhatunk, na meg friss kenyeret
a csülökhöz pedig adjunk tormát.









2 megjegyzés:

  1. Jövő héten tervezek én is csülkösbabot főzni. Képzeld, én nem szoktam a babot beáztatni, csak megmosom, aztán zubogó forró vízbe rakom oda. Nekem így is mindig megfő.
    Nagyon gusztusos! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kipróbálom egyszer áztatás nélkül, mert kíváncsi lettem! ;)

      Törlés