2015. április 11., szombat

Fügekrémes-diós torta ganache és tejszín borítással


Ennek a tortának a receptjével (is) nagy késésben vagyok, aminek technikai 
akadályai voltak. :(
Most igyekszem előkeresni ezeket a sokszor bizony már tavalyi recepteket 
és publikálni a blogomon. :)
Igaz, hogy a füge ősszel lesz sláger de, aki esetleg tett el lekvárt tavaly, az 
már ki is próbálhatja! ;)
A dió és a fügelekvár kettősének olyan az íze, mintha mézeskalácsot ennénk.
A vendégek legnagyobb örömömre, elégedetten konstatálták! :)
Egyébként a nagymamám tavaly októberben ünnepelt 75. szülinapjára készült. :)



Hozzávalók:
26 cm-es diós- kakaós olajos piskóta
melyhez 10 dkg darált dió javasolt

Krém:
1 nagy doboz tejföl és 1 nagy doboz joghurt textilen történő 
kicsepegtetésével készítettem.
(Ezt lehet variálni, adagot emelni, pl. 2 nagy tejföl, 2 nagy joghurt,
2 nagy tejföl és egy kis pohár joghurt stb.)
15 dkg porcukor
4-5 púpozott ek. fügelekvár
5-10 dkg darált dió
1 cs. expressz zselatinfix
ízlés szerint 1-2 dl tejszínnel is gazdagítható a krém



Díszítés:
500 ml tejszín -ebből 300 ml szükséges a ganachehoz
3 tábla étcsoki

Elkészítés:
Ha nem a kész mascarpone mellett döntünk, úgy a házilag gyártottnak
legalább 4-5 órát adunk, hogy a tejföl és/vagy joghurtból távozó savó kicsepegjen.
A piskótát elkészítjük a leírtak szerint, majd hűlni hagyjuk.
A mascarponéhoz adjuk a hozzávalókat, melybe végül géppel 
alacsony fokozaton keverjük bele a zselatinfixet 
és az esetlegesen hozzáadott, előzőleg felvert tejszínt, 
amit óvatosan már fakanállal forgatunk bele(a lyukas fakanél a legjobb erre) .
A tortalapot 2 vagy 3 felé vágjuk és betöltjük a krémmel.
Egyenletes hatás elérésében a habzsák használata segít.
Miután elkészültünk, hűtőben pihentetjük a tortát, mely idő alatt 
a krém szépen stabilizálódik.
A ganache elkészítéséhez egy lábasba öntjük a 300 ml tejszínt és 
bele tördeljük a csokit, majd összemelegítjük de anélkül, hogy felforrna!
Hagyjuk visszahűlni olyan állagúra, hogy kényelmesen tudjunk 
dolgozni vele habzsákkal.
Ha gyorsan szilárdul, egy pillanatra a tűzhelyre tehetjük.
Ekkor, a kissé megolvadt részekkel lazíthatunk az állagán 
de melegítsük túl, mert akkor ismét híg lesz. 
Tetszés szerinti méterű csillag csővel díszítjük az egyik felét, 
a másikat pedig a maradék felvert, natúr tejszínnel borítjuk.
Dióval és egyéb hozzá illő dekorációval díszítjük.



Tipp:
A mascarpone helyettesíthető bármilyen vaníliás krémmel. 
Vagy liszt, tej, cukor kombinációjából
készült fehér főzött krémmel, melyet margarinnal keverünk ki , 
majd ehhez adjuk a többi alapanyagot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése