2015. február 17., kedd

Forralt boros farsangi torta

A 21. Blogkostoló háziasszonya Márti, azaz a hogymegtudjuknezni blog szerzője.
A különleges sorsolást követően nekem
 Andi-Xsara blogja jutott, amiből "csemegézhettem" és, aminek nagyon örültem, mert
ahogy belelapoztam megláttam egy különleges tortát,
 melyet párja 40. születésnapjára alkotott.
Itt már tudtam, meg van a választásom! :)
Andi-Xsara
Az Én férjem januárban lett 40  éves de sajnos munkája messze szólítja, így 
míg Őt nem örvendeztethetem meg vele, addig az iskolai farsang
tombolájára szánt tortát álmodtam köré. 

Mikor átvette a nyertes, figyeltem a boldog tekinteteket és sikerült leolvasnom az 
asztaltársaság egyik férfitagjának szájáról, egy nagy kérdőjeles gondolatfelhőt odaképzelve,
ahogy szinte szótagolva olvassa, hogy Forralt boros torta.
Ilyet még nem hallottak! :D
Azóta megérkezett a pozitív visszajelzés is!
Nagy öröm volt ez nekem!
Köszönöm Andi!
A receptet átalakítottam a magam kedvére de ettől még 110 %-os lett!
A kimaradt krémből Mi is nyalakodtunk a kislányommal, 
így érdemben nyilatkozhatok magam is! :D


Hozzávalók:
tészta:
3 egész tojás
19 dkg cukor
0,75 dl olaj
0,75 dl langyos víz
19 dkg liszt
1 cs. sütőpor
3 csapott ek. holland kakaópor
1 csapott tk. fahéj

Krém:
2 dl édes vörösbor
1 cs. forralt bor fűszerkeverék
 250 g mascarpone
 (vagy házilag elkészítve a következőkből:
2 nagy doboz tejföl)
15 dkg porcukor
2 dl tejszín
1 cs. habfix
1 cs. expressz zselé fix 
(ha habbal borítjuk kívül a tortát, 
akkor további 2 dl tejszín, 1 cs. habfixszel, ha burkoljuk, 
akkor kb. 1/2-3/4 kg unidec vagy fondant)

Mivel Én unidec-t használtam, így egy vajkrémes réteget is kentem alá:
kb. 15 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 csipet só
 4 kis kupaknyi marcipán aroma
annyi víz, hogy szépen kenhető legyen


Elkészítés:
Ha nem mascarponét használunk, 
akkor a tejfölt textilbe függesztve csepegtessük ki, 4-5 órát minimum.
A lap hozzávalóit kikeverjük, majd egy 24 cm-es, sütőtapírral bélelt tortaformában,
tűpróbáig sütjük.
Előmelegített sütőben, 170-175 C °-on készítjük (sütőfüggő) .
Rácson hagyjuk kihűlni.
A krémhez, a bort a fűszerkeverékkel összeforraljuk.
Felverjük a lehűtött tejszínt a habfixszel.
A kicsepegett házi mascarponéhoz hozzá adjuk a cukrot, 
majd a kihűlt bort is belekeverjük,
 géppel átdolgozzuk, miközben hozzáadagoljuk az expressz zselé fixet. 
Ezután óvatosan, lyukas fakanállal beleforgatjuk a tejszínt is.
A (nálam) félbe vagy háromba vágott lapot betöltjük.
Ha tejszínnel díszítjük, akkor azt is felverjük a habfixszel és
ízlés szerint bevonjuk.
Ha burkoljuk, akkor a puha margarint kidolgozzuk az átszitált cukorral,
a sóval, majd az aromával és a vízzel.
Ezzel vékonyan átkenjük a tortát.
Lemérjük a tortát, majd ennek megfelelő méretűre nyújtjuk a burkoló anyagunkat
és a tortára terítjük.
Elsimítjuk minden oldalról.
Az alját elmetsszük.
(Én hagytam rajta valamennyit, melyet fodros derelyevágóval
hullámosítottam. )
Lekenjük nedves ecsettel.
Ízlés szerint díszítjük
Marcipánból készítettem az álarcot, egy folpackkal bevont álarc segítségével.
Marcipánból készült a rózsa és a többi dekoráció is.
Továbbá dekor gyöngyöket is használtam.











2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépséges lett! Az én párom is alig akarta elhinni, hogy ilyen ízű a tortája! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! A receptet legfőképpen! :) Fog még készülni nálunk az biztos! ;)

      Törlés