2014. március 3., hétfő

Rákóczi túrós


Anyum szokta készíteni, sokáig nem is szerettem de aztán ez teljesen megváltozott!
Mára nagy kedvencem lett, bár bevallom Én a tetejéről a habot leszedegetem, mert ami alatta van jobban bejön, sőt még a tésztája is isteni magában, így van, hogy rétegekre bontom.
Nem túl "nagylányos", ahogy eszem de Istenem, ez van :D
Sajnos nem az a kimondottan konyhapénz kímélő desszert :(

Hozzávalók:
60 dkg liszt
20 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
40 dkg margarin
4 tojássárgája
reszelt citromhéj

Töltelék:
 80 dkg túró
4 tojássárgája
reszelt citromhéj
1 cs. vaníliás cukor
20 dkg porcukor
5 dkg mazsola

Tojáshab:
8 tojásfehérje
40 dkg kristálycukor
25 dkg baracklekvár


Elkészítés:

A tésztához a margarint és a lisztet összedolgozzuk és hozzáadjuk a többi hozzávalót.
Lehetőség szerint gyorsan dolgozzunk vele.
Fél órát pihentetjük a frizsiderben, majd fél cm vastagra kinyújtjuk. 
kb. 180 C°-on félig megsütjük, majd megkenjük a lekvárral. 
A krém hozzávalóit összekeverjük, majd egyenletesen a tésztára terítjük, 
és 160  C°-on 15 percig sütjük. 
 A keményre vert tojáshabot eloszlatjuk rajta, 
vagy nyomóz zsákkal mintázva tesszük a krém tetejére.
Ezután a sütőbe visszatéve kiszárítjuk.
Kissé megpiríthatjuk, persze nem túlzottan. :)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése