2014. január 15., szerda

Linzer


Ezek a kis apró linzertésztából készült finomságok végre apropót szolgáltattak,
 hogy ismét használhassam a nyáron eltett különleges lekvárjaimat.
Miután a lekvárokkal igencsak feldobtam belőlük, illetve egy részükből gasztro ajándék vált.
Ajánlom nektek is, hiszen ki tudna ellenállni.
Akármilyen alkalomra kedves, saját készítésű meglepi lehet, de iskolába, óvodába is
nyugodtan vihetünk, névnapra vagy szülinapra, mivel igencsak szapora.
Vendégeket várva kínálós édességként sem utolsó! ;)


Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
csipet só
szükség esetén kevés hideg víz


Elkészítés:
A liszthez adunk egy csipet sót, majd a hideg margarint belemorzsoljuk.
Hozzáadjuk a kétféle cukrot, a reszelt citromhéjat és a tojássárháját is, 
majd gyorsan dolgozva egyneművé gyúrjuk.
Ha szükséges vízzel lazítjuk, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
20 percig pihentetjük.
Ezután lisztezett deszkán kb. 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk és kiszúró formákkal kilyukasztjuk. 
Minden 2. süti közepét is lyukaszthatjuk a képen látható módon.
Az így kapott süteményeket, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
A felesleget ismét nyújtjuk és szaggatjuk.
Előmelegített sütőben kb. 175-180 C°-on, 15-20 perc alatt világosra sütjük.
A lényeg ne legyen a tészta se túl vékony , se túl vastag, ill. túlsütött!
A süteményeket hagyjuk kihűlni.
Kedvenc lekvárunkkal megkenjük( nálam ez zöldparadicsom és körte csoki lekvár) ,
 majd egy másik süteményt helyezünk rá, így összeragasztva két darabot.
Végezetül, alaposan megszórjuk natúr vagy vaníliás cukorral kevert porcukorral.
Tipp:
A tészta más linzer féleségekhez is használható!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése