Még a 90-es évek végén, a lacházi dunaparton szoktunk rá egy szezonálisan ott működő büfésnél.
Előszeretettel kértünk mellé rántott gombát és rántott velőt, amit egy hatalmas tányéron szervírozott, Isteni pirított burgonyával.
Természetesen gomba és velő nélkül is nagyon finom és laktató.
A tejfölre szokott hagyományosan kerülni a sajt de most kivételesen belekevertem.
Akárhogy is, szívesen ajánlom! ;)
Hozzávalók:
1/2-1 kg sertés karaj
só
(vagy más ízlés szerinti hús, akár csirke vagy pulyka mell is lehet)
közepes sűrűségű palacsinta tészta
( tojás, liszt, só, tej(vagy víz esetleg szénsavas ásványvíz) , 1-2 csapott ek. keményítő, 1 nagyobb burgonya
A tetejére:
2-3 gerezd fokhagyma
10-15 dkg sajt
2-4 dl tejföl
kevés só
3 gerezd fokhagyma
A sütéshez:
olaj
Elkészítés:
A húst szeleteljük, tisztítjuk, lecsepegtetjük és besózzuk.
Kikeverjük a palacsintatésztát, belereszeljük a burgonyát(reszelő nagy lyukán) és belenyomjuk a fokhagymát.
A hússzeleteket beleforgatjuk, kissé lecsepegtetjük, majd forró olajban aranyszínűre sütjük váltakozó láng felett.
(Élőszőr nagyobb lángon, majd kisebb és a végén ismét nagyobb lángon.)
A kész szeleteket papírtörlőre helyezzük tálalás előtt.
A szoba-hőmérsékletű tejfölben elkeverjük a zúzott fokhagymát, sót.
A sajtot a reszelő nagyobb lyukán lereszeljük, majd a még meleg húshoz kínáljuk tálaláskor, először a tejfölt majd a sajtost ráhelyezve.
Köretnek pirított burgonyát készítünk.
( A kockára vágott burgonyát félkészre főzzük sós vízben, leszűrjük, majd forró olajban kisütjük és tovább ízesítjük. Vagy sütőben fűszerezve készítjük el, olaj és víz hozzáadásával.)
Tipp:
A hús íze tovább fokozható, ha előző este fokhagymás tejbe helyezzük egy éjszakára :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése