2014. január 4., szombat

Csavart koszorú kalács

Hozzávalók:
A tésztához
2,5 dl tej ,
2,5 dkg élesztő,
50 dkg liszt,
5 dkg porcukor,
2 db tojássárgája,
7,5 dkg Rama,
csipet só,
A töltelék lehet:
fahéj-porcukor
kakaópor-porcukor
mák-porcukor keveréke
esetleg gesztenye, vagy bármilyen lekvár ízlés szerint,
kenéshez:
olaj
tej

Elkészítés:
Kevés langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, azután a kovásszal, a tojássárgákkal, a porcukorral, az olvasztott Ramával,
a sóval összegyúrjuk és a tésztát megdagasztjuk, legalább 10 percig, majd duplájára kelesztjük.
Finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán és annyi darabra osztjuk, ahány kalácsot készíteni szeretnénk.
Egyenként, lisztezett deszkán hosszúkásra nyújtjuk, majd megkenjük olajjal, megtöltjük a választott töltelékkel  és, mint a bejglit felcsavarjuk.
A végeket egyenesre vágjuk, majd egy centit elhagyva a végétől ketté vágjuk, és összecsavarjuk az így kapott két szálat.
A másik végét összenyomjuk és körbefordítjuk koszorú formába, majd ismét összecsípjük az illesztésnél.
Megkenjük tejjel és hagyjuk kb. 20 percet még kelni.
Aztán előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, úgy 175 C°- körüli hőmérsékleten.

Tipp:
A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába, az összeállítása során.
Pl. diósba, mákosba citrom, a kakaósba narancs héjat :)

Tipp:
A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába, az összeállítása során.
Pl. diósba, mákosba citrom, a kakaósba narancs héjat :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése