2014. január 28., kedd

Bolognai golyók

Maradt egy kevés bolognaink, amihez már nem volt spagetti, ezért töltelékként szerettem volna felhasználni.
Kedvenc kelt tésztámat készítettem hozzá, melyet pizza és egyéb csigák, töltött sós tészták alapjaként is használok.
Jó kis beteljesedése  lett a bolognainak, mert nagyon finomra sikerült, csak ajánlani tudom! ;)
Hozzávalók:
tészta:
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 1/2 ek. cukor
50 dkg liszt
1 tk. só
2 ek. olaj
15 dkg reszelt sajt( a töltelék mellé a tésztába , majd a tetejére a végén)

Töltelék:
maradék vagy frissen készült bolognai, nem kell belőle sok, egy tányérnyi adag is megteszi de azért leírom az alapreceptem, a szokásos adagokból készítve
Bolognai hozzávalók:
1/2 kg darált hús (jelen esetben fele sertés, fele marha darált húst használtam)
1 nagyobb konzerv paradicsompüré
1 szál sárgarépa
1 szelet zeller vagy halványító zeller (szárzeller)
1 hagyma
friss bazsalikom ( szárítottal helyettesíthető)
kevés oregánó
olaj,
só, cukor, bors

Elkészítés:
Összevágjuk kockára a hagymát, a sárgarépát és a zellert.
Kevés olajon sóval megdinszteljük, majd bele tesszük a paradicsompürét, cukrozzuk,
hozzáadjuk a fűszernővényeket és a borsot.
Kevés vizet teszünk hozzá, majd a húst is hozzá keverjük
Ha már elvesztette a hús a nyers színét és kóstoltuk is a bolognai szószunkat, hogy igényel-e még bármilyen módosítást, el is zárhatjuk.
tészta:
1 dl langyos tejben, némi cukorral felfuttatjuk az élesztőt. 
 Miután kész, hozzáadjuk az 50 dkg átszitált liszthez, belekerül a maradék cukor és az 1 tk. só,
2 ek. olaj, illetve 2 dl langyos tej, majd az egészet összeállítjuk és jól megdagasztjuk(min. 10 perc )
Ezután a duplájára kelesztjük meleg helyen. 
Ha ez is megtörtént, lisztezett deszkán kinyújtjuk, kb. 1/2-1 cm vastagságúra.
A tésztát egy nagyobb méretű lisztbe mártott bögrével kiszaggatjuk, és egy kanállal a közepébe adagoljuk a bolognait, melyre aztán a sajtot tesszük (Rácz Noéminek üzenem, hagyja ki bátran!!  ;) )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése