Hozzávalók:
tortalaponkénti adagok, 2 db-ot süssünk:
3 egész tojás
19 dkg cukor
19 dkg liszt
1 cs. sütőpor
0,75 dl olaj
0,75 dl langyos víz
Elkészítés:
Kikeverjük a hozzávalókat, igény szerint színezzük és tűpróbáig sütjük kikent vagy sütőpapírral bélelt formában(26-os)
Kókusz krém a lapok közé:
10 dkg kókuszreszelék
(max. 20 dkg mehet bele, hogy ne legyen túl sűrű)
5 dl tej
18-20 dkg cukor
15-20 dkg margarin
(ezek ízlés szerint adagolhatóak, ki milyen édesen, ill. margarinosan kedveli jobban)
1 cs. vaníliás cukor vagy ennek megfelelő mennyiségű vanília eszencia
kókusz aromával turbósítható ;)
3 ek. keményítő vagy ennek híján liszt.
Elkészítés:
A tejet a cukorral, vaníliás cukorral, a kókusszal feltesszük főni.
Egy kevés tejben kikeverjük csomómentesre a keményítőt vagy a lisztet és a többihez öntve sűrűre főzzük.
Miután elzártuk, kevés vajjal keverjük, hogy ne bőrösödjön és hűlni hagyjuk.
Ha kihűlt a vajjal, gép segítségével összedolgozzuk.
Krém a fondant alá:
2-3 dl tej
15 dkg cukor
1 cs. vaníliás puding por
15-20 dkg vaj
Elkészítés:
A cukrot kevés tejjel és a puding porral kikeverjük és a többi tejhez öntjük, majd csomómentesre főzzük.
Kevés vajjal keverjük , hűtjük , majd ha kihűlt a többi vajjal összedolgozzuk.
Fondant:
kb 1 kg átszitált porcukor
2 ek. méz
1 ek margarin
1 ek zselatin
4-6 ek. víz
(színezők ízlés szerint)
Elkészítés:
A zselatint vízben feloldjuk, gőz felett, beletesszük a margarint és a mézet, majd kb. 500 g átszitált cukorhoz adjuk.
Jól elkeverjük, gépet is használhatunk, közben tovább adagoljuk a cukrot a masszához, a kellő állag eléréséig.
Mikor még némileg folyékony a fondant több részre osztható és adagonként színezhető, így egyszerűbb a folyékony színezőt belekeverni.
A fondant vízzel lágyítható ill., ha kevesebb cukorral elérjük a megfelelő állagot,
nem feltétlenül lesz szükség az 1 kg-ra.
Légmentesen, fóliába csomagolva, hűtőben pihentetjük, legalább 6 órát.
Tippek Hűtőben 2 hónapig eláll.
Fagyasztani nem ajánlatos, viszont nem lehetetlen.
Használat előtt mikróban picit melegíthető a fondant.
Mindig takarjuk le, ha éppen valamiért szünetet tartunk, hogy ne száradjon ki.
Margarinos kézzel, vízzel puhítható, ha kemény lenne.
A torta hűtőben vízfoltos lehet , ha mindenképpen hűtőbe kell tenni, akkor helyezzük dobozba!
Ha nagyon porcukros, vízzel fényesíthető és ismételt porcukrozással matthitható.
Ez az adag, 2×26 cm-es tortalap bevonására és díszítésére elég.
Összeállítás:
Az alsó lapokat ketté vágjuk.
Mindig a lapok alsó fele kerüljön felülre, hisz az nem púpos, így a torta szép egyenes lesz.
Torta tálra, tálcára vagy kartonra helyezzük.
Megkenjük a kókusz krémmel a rétegeket, kivéve a felsőt.
Mikor a lapok már egymásra kerültek a vaníliás margarinos krémmel vékonyan körbekenjük a tortát.
A fondant-ot , porcukros deszkán a torta méteréhez igazítva kinyújtjuk.
A tortára terítjük.
Simítóval vagy tenyerünkkel elsimítjuk, alján a felesleget elvágjuk.
Ízlés szerint díszítjük.
Ez a torta is a Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központ 10. születésnapjára készült.
A kezdeményezés Mérai Katalin által, a KataFakanala oldalán szerveződött,
az oldal tagjai, Kanálkái közreműködésében.
Egy remek csapat jött össze, csapaszív emberekkel.
Nagyon megtisztelő számomra, hogy részese lehettem! :)
A rendezvényről bővebben - ->ebben a cikkben lehet olvasni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése