2013. október 5., szombat

Diós Ferdinánd Kalács

                                                                              Hozzávalók:
                                                                   Tésztához:

    1/2 kg liszt
    5 dkg Rama margarin
    2 db tojássárga
    3 dkg cukor
    2 dkg élesztő
    1,5 dkg só
    tej (a gyúrhatósághoz)

Krémhez:

    15 dkg puha Rama margarin
    13 dkg cukor
    1 cs vaníliás cukor
    citromhéjreszelék
    mazsola
    ízlés szerinti mennyiségű dió

Locsoláshoz:

    1 dl tej
    8 dkg cukor
    1 cs vaníliás cukor

Elkészítése:

Az élesztőt a cukorral és egy pici langyos tejjel felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a Rama margarint a liszttel, sóval, tojássárgával, a felfuttatott élesztővel és a langyos tejjel. (Lágyra kell gyúrni)
 Langyos helyen kelesztjük 1/2 órát.

Téglalap alakúra, fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Megkenjük a kikevert krémmel. (A krémhez a Rama margarint a cukrokkal, a citromhéjreszelékkel habosra keverjük, és hozzáadjuk a mazsolát.)
Ezután megszórjuk dióval, ki mennyit szeretne. ( Én azt mondom ne sajnáljuk belőle ;) )

Alulról felfelé, mint egy tekercset, feltekerjük.
 Feldaraboljuk kb 6 cm-es darabokra.
 Kikenünk olajjal egy kuglófformát, tepsit vagy tortaformát, majd kristálycukorral megszórjuk, hogy ráragadjon.
Állítva /nem szorosan/ beletesszük a tészta darabokat a formába.
 Ismét kelesztjük 1/2 órát.

Meleg sütőben (200 fok) kezdjük a sütést, majd mérsékeljük.
 Félidőben a langyos, cukros, tejes keverékkel meglocsoljuk.


VIGYÁZZ! A kapcsos torta forma szivároghat alufóliát vagy tepsit tégy alá, ne csepegjen a sütőbe!
A Ferdinánd kalács készülhet, natúr vajasan, kakaósan és fahájasan is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése