2013. augusztus 27., kedd

Töltött rózsák

A TÜRELEM, RÓZSÁT TEREM!
Szó szerint értendő, mert egy kis türelem árán,  mutatós, rendkívül puha finomságokat készíthetünk ;)
                                                                       Hozzávalók:
tészta:
1 dl langyos tej, 2, 5 dkg élesztő 2 tk. cukor
50 dkg átszitált liszt
1 ek. cukor
1 tk. só
2 ek. olaj
ill. további 2 dl langyos tej
Krém:
20 dkg juhtúró
1 kis doboz tejföl(jobb minőségű, sűrű állagú)
1 kisebb fej lila hagyma
2 gerezd fokhagyma(aki nem kedveli kihagyhatja)
1 vastagabb szelet kígyóuborka
 bors, zöld fűszer ízlés szerint
sózást nem igényel!

Elkészítés:
Az 1 dl langyos, cukros tejben elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk.
Ezután a liszthez adjuk, sózzuk, bele tesszük a cukrot, olajat és elkezdjük összedolgozni, fokozatosan hozzáadva a 2 dl tejet.
(ha úgy érezzük nem elég lágy, könnyű a tészta 0.5-1 dl langyos tejet még hozzáadhatunk.)
A legalább 10 percig dagasztott tésztát a duplájára kelesztjük, meleg helyen, letakarva.
Ezalatt elkészíthetjük a krémet.
A túrót áttörjük, belekeverjük a tejfölt és belereszeljük a hagymát a fokhagymákat és az uborkát.
Fűszerezzük.
A megkelt tésztát vékonyra kinyújtjuk.
Egy nagyobb, lisztezett pohár segítségével köröket szaggatunk.
A köröket bevágjuk 4 felé úgy, hogy ne érjenek össze a vágások, helyet hagyva a tölteléknek.
Felhajtjuk az egyik oldalt, hogy átölelje a krémet, majd a szemközti oldalt szintén, mely már az előző oldalt is átöleli, majd a másik kettőt is felhajtjuk ugyanígy.
A hajtások két szélét összecsíphetjük kissé.
A kész rózsákat, felvert tojássárgájával megkenjük.
Szezámaggal megszórjuk, majd egy rövid ideig, sütőtapírral bélelt tepsin még tovább kelesztjük.
Előmelegített sütőben, 175 -180 C°-on , aranybarnára sütjük.
A család pedig még melegen, frissiben elkapkodja! ;)
Tipp:
Édes töltelékkel, pl. túrossal is készíthető!
Ez esetben, még egy 1/2 ek. cukrot tehetünk a tésztába.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése