2013. május 3., péntek

Orosz mákos szelet

       
Unokáinknak sütjük
Na de nem Én, mert nekem csak 6 éves a picilányom de nagyik bátran várhatják, 
anyák napja alkalmából, ezzel a kis mákos finomsággal a köszönteni érkező apró generációt ;)


 Hozzávalók:
3 dl porcukor
2 tojás,
 1 citrom, 
15 dkg vaj,
 3 dl liszt, 
3 dl tej, 
3 dl darált mák
fél cs. sütőpor
 A 2. tésztához:
6 tojás
2 kanál víz
8 kanál cukor
8 kanál liszt
A krémhez:
2 dl tej
1 tojás
3 ek. liszt
20 dkg porcukor
25 dkg vaj
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom leve
csokoládé a tetejére

 A 3 dl porcukrot, 2 egész tojást, 1 citrom levét és lereszelt héját, 15 dkg vajat kikavarunk. Hozzáadunk 3 dl lisztet, 3 dl tejet és 3 dl darált mákot, fél sütőport, jól összekeverjük.
Kikent , lisztezett tepsibe tesszük.
A második tésztához piskótát csinálunk, kemény habot verünk a tojásfehérjékből.
Egy másik tálban habosra keverjük a 6 tojássárgáját, a két kanál vízzel és a 8 kanál cukorral.
Adagonként beleforgatjuk a 8 kanál lisztet, és a felvert habot, jó nagy mozdulatokkal, hogy ne törjön össze.
A kész masszát ráöntjük a tepsiben várakozó nyers, mákos tésztára.
180 ° C-ra előmelegített sütőben együtt sütjük meg.
Tűpróbával ellenőrizzük.
A kész tésztát rácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.
A krémhez 2 dl tejet, 3 ek. liszttel meg egy tojással gőz felett sűrűre főzünk.
Habosra keverünk 25 dkg vajat, 20 dkg porcukorral, egy vaníliás cukorral és egy citrom levével.
Amikor kihűlt a tojásos krém, a kettőt összevegyítjük.
A kihűlt sütemény tetejére rákenjük a krémet, tehát alul van a piskóta, 
azon a mákos rész, rajta pedig a citromos krém.
A tetejére, csokoládémázat vagy reszelt csokit teszünk.
Hosszúkás szeletekre vágjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése