Kicsi lányom otthonra készített, ballagási tortája.
Kívánságára, lila színekkel kombinálva.
Hozzávalók:
Fondant:
kb 1 kg átszitált porcukor
2 ek. méz
1 ek margarin
1 ek zselatin
4-6 ek. víz
Elkészítés:
A zselatint vízben feloldjuk, gőz felett, beletesszük a margarint és a mézet, majd kb. 500 g átszitált cukorhoz adjuk.
Jól elkeverjük, gépet is használhatunk, közben tovább adagoljuk a cukrot a masszához, a kellő állag eléréséig.
Vízzel lágyítható ill., ha kevesebb cukorral elérjük a megfelelő állagot,
nem feltétlenül lesz szükség az 1 kg-ra.
Légmentesen, fóliába csomagolva, hűtőben pihentetjük, legalább 6 órát.
Tippek Hűtőben 2 hónapig eláll.
Fagyasztani nem ajánlatos, viszont nem lehetetlen.
Használat előtt mikróban picit melegíthető a fondant.
Mindig takarjuk le, ha éppen valamiért szünetet tartunk, hogy ne száradjon ki.
Margarinos kézzel, vízzel puhítható, ha kemény lenne.
A torta hűtőben vízfoltos lehet , ha mindenképpen hűtőbe kell tenni, akkor helyezzük dobozba!
Ha nagyon porcukros, vízzel fényesíthető és ismételt porcukrozással matthitható.
Tortalap:
3 tojás, 19 dkg cukor, 19 dkg finomliszt, 0,75 dl olaj, 0,75 meleg víz, 1 cs sütőpor, 2 ek, kakaó,
Színező, ha nem fehéret szeretnék, ill. csokis tortalap is illik hozzá.
24-es v- 26-os, sütőpapírral bélelt formában, tűpróbáig sütjük.
A torta forma alját rajzoljuk körbe a papíron, vágjuk ki és könnyedén belemegy a forma aljába.
Eper krém:
250 g eper
12 dkg cukor
2 ek. eperpuding, 3 ek víz
Elkészítés:
Az epret és a cukrot feltesszük főni.
Amikor kellően elfőtt az eper, beletesszük a vízben kikevert pudingot és pár percig főzzük még,
majd kihűtjük.
Tipp:Ha több eperből, mondjuk 1/2 kg-ból készül, a maradék kivalló parfé alapanyag lehet.
Vajas eper krém, a külső borításhoz:
1 cs. eperpuding,
12 dkg cukor,
10-15 dkg margarin
Elkészítés:
Kevés tejjel kikeverjük a cukrot és a pudingot, majd a többi tejhez öntve,
lassú tűzön készre főzzük, sűrű kavargatás kíséretében.
Amikor kihűlt, a puha margarinnal összedolgozzuk.
A torta lapot torta csipkére és tálcára helyezzük.
A lapunkat megfelezzük és megkenjük a sima eperkrémmel.
Ráhelyezzük a lap tetejét és vékonyan befedjük az egész tortát, a vajas krémmel.
Ha van idő, hűtőben pihentessük egy órát.
A fondant-ot porcukros deszkán, óvatosan kinyújtjuk ügyelve, hogy ne ragadjon le, inkább többször ellenőrizzük és figyeljük azt is,
hogy nagyjából azért egyforma vastagságúra nyújtsuk, ami úgy 2-3 mm-er.
A nyújtófát is porcukrozzuk, hogy arra se tapadjon rá.
Mikor elértük a megfelelő nagyságot , rátekerjük a nyújtófára és a tortára terítjük.
Az alját eligazítjuk, ha nincs simítónk, akkor a tenyerünkkel elsimítjuk az oldalát, tetejét és fondant vagy pizzavágó segítségével a torta alján levágjuk a felesleget.
A maradék fondant-ból esetleg színezve azt, elkészítjük az igény szerinti díszeket kiszúró segítségével, ügyesebbek saját gyártmányú rózsákat/virágokat is készíthetnek.
Vigyázzunk a színezésnél, mert a folyékony színező lágyítani fogja a fondant-ot!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése