Míg szezonja van ennek a csodás növénynek,
addig nem lehet belőle eleget készíteni!
Ma leveles és kelt tésztát töltöttem medvehagymás, sajtos túrókrémmel.
A krém hozzávalói:
250 g túró
medvehagyma, ízlés szerint
egy kinyomós sajt
1 tejföl
só
Összekeverem az alapanyagokat.
A kelt tésztához:
50 dkg liszt
2.5 dkg élesztő
3 dl tej
1 tk. cukor
1 tk. só
5 dkg. vaj
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a szoba-hőmérsékletű margarint. Alaposan megdagasztjuk, majd konyharuhával letakarva, a duplájára kelesztjük, természetesen meleg helyen, nagyjából 1 óra alatt.
A megkelt tésztát, lisztezett felületre borítjuk, és vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk.
Háromszögeket vágunk, ezek közepét krémezzük és az alsó részt feltekerjük a háromszög csúcsához.
Kicsit kifli formára igazítjuk, (bal tál széleinél) a felesleges végeket lelehet vágni.
Mivel maradt ki tésztám, így készült pillangó (bal oldali tál közepe) is belőle.
Ismét téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát.
Megkenjük az egészet a túrós, sajtos medvehagymás krémmel.
A hosszabbik oldaláról kezdve feltekerjük. Ezután trapézokat vágunk a rúdból.
Egy lisztezett fakanállal a közebét benyomjuk, amitől az oldala szépen megemelkedik.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól távolabb, hogy elférjenek, hiszen még legalább 30 percig hagyjuk őket pihenni, nőni. Előmelegítjük a sütőt. A tészták tetejét megkenjük tojássárgával, és szórunk rá ízlés szerint szezám magot vagy/ és sajtot.
kb.180° C-on, 20-25 perc alatt megsütjük.
A kinyújtott leveles tésztából 4 db négyzetet vágunk, 250 g tésztából több nem is lenne.
A közepére vízszintesen krémet teszünk, majd az alsó és a felső sarkot egymáshoz hajtjuk.
Kissé megigazgatjuk, összenyomjuk.
Megkenjük tojássárgájával és a kelt tésztákkal együtt vagy külön kisütjük,
az említett hőfokon és sütési idő alatt.
(jobb oldali tál)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése