2015. szeptember 12., szombat

Mézeskalács torta tobozzal

 DSCF1331
Kislányom nagy kedvence a mézeskalács, így miután megláttam egy ilyen tortát,
az egyik kedvenc magazinomban, már nem volt kérdés,
hogy "Ő" lesz az idei Karácsonyi torta. :)
DSCF1591DSCF1589
Könnyű elkészíteni és igazán kiadós! ;)
A tortára került "toboz" díszítésnél egy baki becsúszott! :P
Mentségemre szóljon késő este dolgoztam rajta, sok sütés után,  így elkövettem azt a hibát,
hogy a lencséket fordítva szúrtam a formába :P
Így inkább egy zárt, kinyílásra váró tobozkára hajaz. Báár... nekem így is tetszik! :D

Hozzávalók:
(bögrés mézeskalács alaprecept)
2 bögre liszt
(nekem több lett, mert pitypang mézet használok, ami hígabb)
1 és 1/2 kk. sütőpor
fél bögre porcukor
negyed bögre méz
7 dkg margarin
1 egész tojás
Ebből két adagot készítünk!
Krém:
5 tojássárgája
6 dl tej
1 rúd vanília kikapart közebe vagy ennek megfelelő őrlemény
ill. vaníliás cukor vagy aroma
15 dkg cukor
2 púpozott ek. liszt
Továbbá:
a tobozhoz:
kekszdara, porcukor, lekvár, rumaroma
csokis müzli lencse
( mennyiségek opcionálisak, attól függ mennyit készítünk)
a torta tetejére:
3/4 tábla étcsoki
1-2 ek. olaj
DSCF1329

Elkészítés:
A liszthez adjuk a sütőport, a cukrot, majd a mézben meglangyosítjuk/olvasztjuk a margarint,
melyet a liszthez adunk.
Ezután jöhet a tojás és a mézeskalács fűszer.
Összedolgozzuk ha szükséges még tehetünk bele lisztet
de ne legyen kemény a tészta állaga.
Kinyújtjuk,  kb. 4-5 mm vastagságúra és egy 24 cm-es torta forma segítségével
6 db lapot készítünk.
A maradék tésztából kiszúró formával díszeket csinálunk a tortához.
Sütőpapírral bélelt tepsin, 175 C °-on világosra sütjük őket.
Amikor kezdi elveszteni a fényét és mattul, onnantól már hamar készen van.
A kisebb formákat elképezhető, hogy előbb kell kivenni!
A lapokat kihűtjük!
A krémhez a tejet a vaníliával felforraljuk, majd 20 percet pihentetjük.
Ezalatt a tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, hozzákeverjük a lisztet is,
majd fokozatosan a tejet is hozzáadjuk.
Feltesszük ismét a tűzre és folyamatosan keverve, sűrűre főzzük.
Folpackot engedünk rá, hogy ne bőrösödjön.
Amíg a krém teljesen ki nem hűlt, gőz fölött megolvasztjuk a csokit, hozzákeverjük az  olajat,
majd a tortát fedő lap tetejét bevonjuk és hűtőben megszilárdítjuk.
A többi tortalapot megkenjük a krémmel a sort pedig a csokis lappal zárjuk.
Díszítésként mézeskalács figurákat teszünk rá.
A tobozhoz a hozzávalókat kikeverjük, hogy ne legyen túl lágy.
Kúp alakot formázunk, majd a müzlilencséket sorba beleszurkáljuk alulról kezdve. Kívülre
kerüljön a lencse íves oldala.
Egy kis minta:
toboz_by_szassza
Tipp:
A krém készítésekor szűrő használata ér, ha biztosra mennénk ne legyen  csomós!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése