2015. május 6., szerda

Makói savanyú vágott leves


Vágytam valami új és finom de ugyanakkor tartalmas levesre.
Az egyik gasztro csoportban említette valaki a Makói savanyú levest,
amire egyből felkaptam a fejem.
Nem is váratott sokáig magára és végre 
belemeríthettem a kanalam! :)
Sajnos az aksik épp kilehelték lelküket a fotózásnál, 
egy napos töltés után  sem volt bennük élet.
Épp csak ezt az egy képet tudtam elkészíteni, szerencsére
minden lényeges rész látszik, sőt azt kell mondjam, egész jól sikerült! :)

Hozzávalók:
50 dkg sertés lapocka
(kisebb adaghoz 30 dkg is elég)
1 fej közepes hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 közepes sárgarépa
1 fehérrépa
1/2-1 kg burgonya
(adag függvénye)
2 tk. mustár
2 közepes babérlevél
pirospaprika, olaj, só, bors,őrölt kömény
1-1 kisebb tv paprika és paradicsom
(ha kimarad, az nem baj)
4 főtt tojás
1 dl tejföl
továbbá erősíthető az ízek intenzitása,
1-2 gulyás vagy pörkölt kockával


Elkészítés:
A hagymát kockára vágjuk sózzuk és megpirítjuk az olajon.
(Én a sót mindig a hagymánál teszem a pörkölt alapokba, mert úgy sűrűbb lesz)
Rádobjuk a kockára vágott, megtisztított húst.
Átforgatjuk és pirospaprikával fűszerezzük, és felengedjük
annyi vízzel, hogy ellepje.
Hozzáadjuk a darabolt vagy reszelt fokhagymát.
Amikor főztük egy rövid ideig, hozzáadjuk a darabolt zöldségeket,
a mustárt, a köményt és megborsozzuk, ill. teljesen felöntjük.
Ha összeértek íz ízek kóstoljuk, szükség szerint ízesítjük.
Közben a tojásokat forró vízben 15 percig főzzük,
hideg vízben kihűtjük. 
Amikor már puha a hús, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát
és készre főzzük.
Egy kevés levet kiveszünk, amiben elkeverjük a tejfölt , 
majd a többi leveshez keverjük.
Pár pillanat múlva elzárjuk.
A megtisztított tojásokat a levesbe vágjuk ízlés szerinti
darabokra vagy szeletekre, netán karikára.
A levest tálalás előtt pihentetjük kb. 10 percet.
Ecettel és további tejföllel, friss kenyérrel kínáljuk.
Jó étvágyat!

Elkészítését bográcsban is javaslom! ;)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése