2015. március 5., csütörtök

Káposztás sült tarja


Ezt a receptet még annak idején Gesztesi Károlytól hallottam.
Miután kipróbáltuk, az egyik kedvenc tepsis fogásunk lett.
Ha gyorsan akarok finomat, amit mindenki szeret is a családban,
 akkor ezt szoktam készíteni.

Hozzávalók:
8-10 szelet sertés tarja 
1 közepes fej fehér káposzta
1 nagy pohár tejföl
só, 
bors,
ízlés szerinti fűszerek
( de simán sóval , borssal is Isteni)
olaj vagy zsír

Dinszteléshez:
kömény,
 ecet, olaj, cukor, só kevés víz



 Elkészítés:
A megtisztított húst letörüljük sózzuk, és 

olajon vagy zsíron előpirítjuk.
A tepsibe fektetjük a szeleteket, rászeleteljük a fokhagymát 

és fűszerezzük. 
Ez tetszés szerint történhet a kedvelt fűszereinkkel, 

amit ajánlani tudok választék képen: 

kakukkfű, mustár, kevés méz, különböző bors 

félék vagy kész fűszerkeverék ill. pácfélék.
A húst a fűszerezés után tepsibe helyezzük,

 a pirításnál használt olajjal vagy zsírral meglocsoljuk. 
Öntünk rá némi vizet és a sütőbe helyezzük 180 C°-ra.
 Közben összevágjuk a káposztát, nem túl vastag csíkokra, 

meglocsoljuk kevés olajjal, 1-2  ek. ecettel, 

megszórjuk ízlés szerint cukorral, 

sóval és megdinszteljük.
Közben kóstolunk és, ha kell

 javítunk rajta szánk íze szerint.
Amikor a hús már puha, a szintén elkészült káposztát

 szűrő kanál segítségével rá halmozzuk,

 hogy mindenhova jusson, majd az egészre eloszlatjuk 

a nagy pohár tejfölünket. 
(Legszívesebben kettőt is tennék rá és lehet is!)
Innentől már csak annyi a dolgunk, hogy megvárjuk, 

míg kicsit pirul és jó ízűen megfalatozzuk!  
Köretnek nagyon illik hozzá a hagymás burgonya de lehet 

a kísérő burgonyapüré, pirított vagy sült burgonya,

 akár héjában készítve, akár natúr. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése