2014. május 29., csütörtök

Mákos guba, bodzás-fehér csokis málna lekvárral


....és vanília öntettel, illetve tejszínhabbal.
Na ezzel a gubával ne pályázzunk az év modellje címre, 
mert alaposan megpakoltam kalóriával! :P
Viszont, ha minden finomságot megvonunk, 
akkor egy idő után örülten tépjük fel a hűtőajtót, hogy kifosszuk,
így szerintem egy könnyed levest követően, megengedhetünk magunknak egy kis bűnözést! ;)

                                                                       
                                                                         Hozzávalók:
 10-12 db  kifli
kb. 1 l tej
18 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
20 dkg darált mák

öntet:
 1/2 cs. vaníliás puding
6 dkg cukor
3 dl tej

közé:
vagy bármilyen más ízű lekvár-dzsem

tetejére:
1 cs. habpor
1,5 dl tej
1 cs. habfix

továbbá: olaj


Elkészítés:

A kifliket lekarikázzuk.
A tejet a cukrokkal felmelegítjük, majd szűrő és egy alá helyezett  tál segítségével 
alaposan
- kisebb adagokra osztva-, lelocsoljuk és tálba tesszük.
A lecsepegő tejet újra használjuk.
Amikor mind készen van, hozzákeverünk egy kevés olajat és a mákot.
Az öntethez némi tejjel kikeverjük a cukrot és a pudingot, majd a többi tejhez öntve,
 csomómentesre főzzük.
Egy tepsi aljára rétegezzük a guba felét, majd egyenletesen eloszlatunk rajta egy réteg lekvárt.
Befedjük a maradék gubával és az előzőleg elkészített öntettel lelocsoljuk.
Előmelegített sütőbe helyezzük, kb. 175 C°-ra, 15-20 percig.
Miután kész kihűtjük.
A habporból, tejből, fixálóból elkészítjük a díszítést, melyet lazán kanállal is felvihetünk
a guba tetejére, kissé hullámosítva, fodrozva, vagy nyomózsák segítségével precízen is formázhatjuk.
További mákkal, lekvárral is feldobhatjuk a tetejét.


Tipp:
Amennyiben a guba áztatásából  marad meg tej, azt nyugodtan szűrjük át a morzsától
és használjuk fel az öntet készítésénél,
figyelembe véve cukortartalmát!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése