2014. április 15., kedd

Tejszínes csokitorta diólisztből


Mérai Katalin (Katafakanala) és a Batha -porta fúziójába csöppentem, 
melynek keretein belül lehetőségem adódott 5 különböző magliszt kipróbálására.
Már a csomag megérkezése előtt lázasan törtem a fejem, hogy mik készüljenek a lisztekből.
A hangzás, az ízek, színek rendre kavarogtak a fejemben,
míg végül megszületett az első ötletem a dióliszt kapcsán.
Valahogy a dió, csoki kombináció volt az első, ami ösztön alapján elsőre beugrott, ezért nem is volt kérdés, hogy a kivitelezést meg kell kezdeni....!
Mivel a 2014-es év amúgy is tagadhatatlanul a csupasz torták éve, és nem is akartam felesleges cicomákkal elfedni a tészta csodás természetes csokoládé színét,  
így fedetlenül hagytam a tészta oldalát.
A selymes tejszínes krém, a két réteg között és a torta tetején mutatja meg magát.
Egyedüli díszítésként szintén egy természet adta finomság tette fel a koronát, 
mely a kertben szedett és frissen kandírozott ibolya volt :)

Hozzávalók:
tészta:
10 dkg étcsokoládé (70%-os)
300 ml tejszín
3 tojás
18 dkg cukor
6 dkg vaj vagy margarin
20 dkg Batha -porta dióliszt

Krém:
6 dl tej
2 cs. tejszínes pudingpor
15 dkg cukor
15 dkg margarin
vagy ezek helyett
 500 ml tejszín 
(hűtés után felverve)

továbbá:
Kevés porcukor


Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, 
a fehérjét pedig kemény habbá verjük.
A csokit összeolvasztjuk a tejszínnel és a vajjal vagy margarinnal de ne forraljuk fel.
Miután kihűlt, hozzákeverjük a tojássárgáját és a lisztet, 
majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét.
Ha túl sűrűnek látnánk a tésztát kevés tejszínnel vagy tejjel lazíthatunk rajta.
Sütőpírral bélelt vagy kikent tortaformában előmelegített sütőben, tűpróbáig sütjük.
Rácson hűtjük.
A krémez, kevés tejben kikeverjük a cukrot és a pudingot, majd csomómentesre főzzük.
Ha kihűl a margarinnal, selymes állagúra dolgozzuk.
A tortát óvatosan félbevágjuk.
Megszórjuk porcukorral a széleit és oldalát.
A krém felét ráhalmozzuk és kicsit "kócosra" igazítjuk. Itt-ott túlnyomva a szélein.
A maradék krémet a tetejére rendezzük és kanállal megpaskoljuk, 
hogy itt is "kócos legyen" .
Ha még szeretnék, tovább csinosíthatjuk, pl. reszelt csokival
vagy kandírozott , ehető virágokkal. (ibolya, árvácska, rózsa)


Dióliszt , mint olyan:
A dióbélből hagyományos sajtolással készült olaj, zsírszegénnyé tett diópogácsájának őrölt formája. Kiváló alapanyag, süteményekben és kenyerekben. Visszahozza a teljes kiőrlésű hagyományos kenyér ízvilágát.
Észrevételek:
A dióliszt nagyon sok folyadékot felvesz, hasonlóan a teljes kiőrlésű liszthez.
A belőle készült piskótaszerű tészta, rendkívül omlós de kényes is, így vágásnál, kenésnél hímes tojásként vigyázzunk rá, mert könnyet törhet, a sűrűbb krém pedig leránthatja a tészta felső rétegét kenés közben.
Ebből a receptből mellőztem a térfogat növeléshez szükséges adalékot de sima liszttel vegyítve használhatunk sütőport, szokásos módon adagolva. 
Ez estben a 18 dkg dióliszt mennyiséget sima lisztel kombináljuk, egy 1/2 tasak sütőporral.
Ha mégis, csak diólisztből készítjük, úgy válasszunk egy kisebb kb. 18 cm-es formát, 
hogy szép, magas kis tortát kapjunk.
Én 24-esben sütöttem de ettől függetlenül mutatós darab lett ;)
Állagát tekintve porhanyós, másnapra olyan érzést keltett, mintha egy kellemes krém lenne, nem is tészta.
Bevallom, első nap kicsit ódzkodtam tőle de azt követően egészen rákaptam :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése