2014. április 27., vasárnap

Leveles tésztás, fügelekváros rizstorta őzgerincben


Szeretem a rizses desszerteket, ezért eltérve a hagyományos rizskoch recepttől, 
egy hasonló, mégis merőben más desszert készült.
A leveles tésztám, természetesen kiállta a próbát, mint ahogyan a házi készítésű fügelekvárom is, így már bátran ajánlhatom nektek! ;)

Hozzávalók:
20 dkg rizs
tej
6 dkg cukor
továbbá:
2 tojás
12 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 adag( Kb. 500 g) lehetőleg házilag készült leveles tészta

kb. fél üveg füge vagy más ízlés szerinti lekvár
1 egész tojás a kenéshez 
vaníliás porcukor a tálaláshoz


Elkészítés:
A megtisztított rizst, egyszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főzni, majd ha elfőtte a folyadékot, 
kétszer annyi tejjel felöntve és a 6 dkg cukorral ízesítve, készre főzzük.
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukat a cukorral és a reszelt citrom héjjal fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk, a már kissé meghűlt tejberizst. 
A végén, az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk.
A saját készítésű vagy boltban vett és kiolvasztott leveles tésztát, lisztezett deszkán,
 akkorára nyújtjuk, hogy bőségesen kitudjuk bélelni a formánkat és maradjon annyi tészta, hogy kényelmesen rátudjuk hajtani a töltelékre.
A tésztát megkenjük lekvárral, utána jöhet a fele adag rizs. 
A rizs tetejére is halmozunk lekvárt, majd a másik felét is rátesszük a rizsnek, 
melynek a tetejére ismét lekvár kerül.
Végezetül a leveles tésztát ráhajtjuk, oldalt egymást fedve és végeket is eligazítjuk, 
és a felvert tojással jól átkenjük.
Előmelegített sütőben, 175-180 C°-on készre sütjük.
10-15 perc pihentetés után kiborítjuk a formából, majd szeletelve, a vaníliás porcukorral meghintve, illetve további lekvárral kínálva tálaljuk :)

Tipp:
Ha a tészta már szép színű, hogy a teteje ne égjen meg,  mielőtt még a rizs is átsülne, takarjuk le 2 réteg alufóliával, így süssük készre.
(ez is sütőfüggő persze)
Lekvár helyett használhatunk friss idénygyümölcsöket is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése