2014. március 6., csütörtök

Málnás karottatorta


Kicsilányom egyik kedvenc gyümölcse a málna. Sokszor úgy lelegelgeti a  gyümölcsöt, hogy meg sem tudjuk kóstolni. :D
Nemrég ültettük a málna töveket,  így az a kevés termés, amit megtudtam menteni a fagyasztóba került, az első adagból ezt a kellemes tortát készítettem, ami a málna mellett még azért is egészséges, mert a piskóta sárgarépa hozzáadásával készült.
Hozzávalók(tészta):
4 tojás
4 dkg margarin vagy vaj
15 dkg cukor
1 szál sárgarépa
1 cs. sütőpor
20 dkg liszt
kevés tej
A krém:
2 dl növényi tejszín, pl. Hulala
2 cs. vaníliás cukor
2 ek. mascarpone (házilag készítettem, 1 kis doboz tejfölt szövetbe csomagolva, vállfáról lógatva kicsepegtettem a savótól pár óra alatt)
1 citrom reszelt héja
málna ízlés szerint a tetejére, mirelit is lehet



Elkészítés:
Ha házilag készül a mascarpone, azt textilbe (pl. pelenka) csomagolva lógassuk le vállfa segítségével, alá egy tálkát téve, melyből pár óra  alatt a savó távozik, 
így ezt az időt vegyük figyelembe a torta előkészületei előtt.
A tortához elegendő mennyiséget 1 kis doboz tejfölből kapjuk. 
Készíthető fele tejföl, fele joghurt keverékéből is.
A tojásokat a puha margarinnal/vajjal,  és a cukorral fehéredésig keverjük.
Hozzáadjuk a tisztított és apróra reszelt répát, a sütőporral elkevert lisztet és annyi tejet, 
hogy sűrűn folyó tésztát kapjunk.
Sütőpapírral bélelt, 24-26 cm-es kapcsos tortaformába öntjük,  
elsimítjuk és tűpróbáig sütjük 180 C°-on, ez kb, 20-30 perc.
Rácson hűlni hagyjuk.
A krémhez a tejszínt felverjük kemény állagúra, majd óvatosan, 
lyukas fakanállal belekeverjük a vaníliás cukrot és a mascarponét ill. a reszelt citrom héjat.
Rákenjük a tortalapra, egyenletesen eligazítva, majd a tetejét málnával kirakjuk.
Hűtőben lehűtjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése