2014. március 28., péntek

Focaccia


Buongiorno!
 Dolce Italia! :)
A focaccia egy olasz kenyérféleség, ami sokféleképpen készülhet.
Ismeretes az alábbi forma de lehet csavart vagy lepény ill. pizza formájú 
és a fűszerezése is eltérhet.
Ezzel a kis kenyérkével beleharaphatunk Olaszországba és garantáltan tetszeni fog az íze ;)
Vállaltam az "áldozat" szerepét és teszteltem több féle kísérővel. :)
Próbáltam az Isteni füge lekvárommal, próbáltam sajttal de egy kis magyarossal is társítottam, úgy mint házi szalámi és szalonna :)
Meg kell jegyeznem, remek! :D


Hozzávalók:
50 dkg kenyér liszt (BL80) , (sima lisztel is működik ;) )
3 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
1 tk. cukor
1 tk. só
bazsalikom és rozmaring friss vagy szárított-ízlés szerint
kb. 2-3 ek-nyi szárított paradicsom
2 ek. olívaolaj, ez mehet abból is, amibe a paradicsom volt


 Elkészítés: 
1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, 
majd meleg helyen felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, beletesszük a sót, a zöld fűszereket, 
a felfutott élesztőt pedig a közebébe öntjük.
Ezután a szárított paradicsomot , a maradék 2 dl vizet, az olajat is hozzáadjuk, és az egészet átgyúrjuk, majd  meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
Ha kellően megkelt, deszkán átgyúrjuk ismét, 
három felé vesszük és olajozott lisztezett formába téve,
további húsz percet pihentetjük , szintén meleg helyen.
Liszttel megszórjuk és ezt követően,
előmelegített sütőben, 175 C °-on aranyszínűre sütjük.
Mielőtt kész lekenhetjük kevés vízzel a tetejét, ez esetben a kisülést követően ismét meghinthetjük liszttel :)


Tipp:
Zöld illetve fekete olajbogyó is kerülhet bele! ;)
Salátával is nagyon ízletes, mint pl. a ruccola :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése