Erdélyi-szász(palukes), kukorica lisztből vagy darából készített pép, kása.
Polenta elnevezés Olaszországból származik.
Hazánkban kukoricamálé, kukoricagánica, ganca és keményebb sült változata a görhe néven ismert.
Nagymamák és dédnagymamák előszeretettel készítették.
Főételként és köretként egyaránt tálalható pl., pörköltekhez, töltött káposztához vagy
némi sült virslivel, pirított hagymával ill. szalonnával sem utolsó.
Juhtúróval rétegezve, tejföllel ízesítve is igencsak finom.
Hozzávalók:
20 dkg kukorica dara, vagy liszt
5 dl víz
2 dkg vaj
só
Elkészítés:
A sós vizet felforraljuk egy tk. kukorica darával vagy liszttel, hogy ne legyen csomós.
Ezután hozzákeverjük a többi darát vagy lisztet és sűrű kását készítünk, vigyázva arra, hogy nehogy odaégjen.
Belekeverjük a vajat és kivajazott vagy nedves tálba, esetleg tepsibe tesszük, hogy megdermedjen.
Szeleteljük, vagy kiszúró formával kiszaggatjuk.
Ha pirítanánk, azt olaj nélküli serpenyőben tegyük.
(Oldalanként kb 2 percig)
Tipp:
Még dermedés előtt is tálalható, kásaként.
Így pörköltekhez, szaftos ételekhez, ragukhoz jobban passzol.
Rétegezve, töltve is szinte bármilyen variációban készíthető!
Dermedés után, sütés nélkül vagy sütve egyaránt illik bármilyen főétel mellé.
Sütőben is süthető ill. pirítható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése