2013. szeptember 2., hétfő

Füstölt sajtos tatu kiflik

Most, hogy elkezdődött az iskola, az ilyen kis puha, ízletes kiflicskékkel is megtölthetjük, szeretett csemetéink uzsonnás dobozát, így biztosan tudjuk, hogy jó minőségű, friss 
tízórai kerül a kis pocakokba.
Persze otthonra is jó választás, reggelire vagy akár egy tartalmas leves után, ebédre.
             Hozzávalók:
tészta:
1 dl langyos tej, 2, 5 dkg élesztő 2 tk. cukor
50 dkg átszitált liszt
1 ek. cukor
1 tk. só
2 ek. olaj
ill. további 2 dl langyos tej
Krém:
2 füstölt tömb sajt, pl, karaván
1 kis doboz tejföl
1 kisebb fej lila hagyma
1 vastagabb szelet kígyóuborka
 bors, zöld fűszer ízlés szerint
továbbá tehetünk bele szalonna vagy kolbászt kockázva ill. virsli darabokat vagy bármilyen más felvágottat pl. gép sonkát is.
sózásnál vegyük figyelembe a töltelékek só tartalmát is!
valamint:
1-2 tojássárgája a kenéshez
szezám mag a szóráshoz

Elkészítés:
Az 1 dl langyos, cukros tejben elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk.
Ezután a liszthez adjuk, sózzuk, bele tesszük a cukrot, olajat és elkezdjük összedolgozni, fokozatosan hozzáadva a 2 dl tejet.
(ha úgy érezzük nem elég lágy, könnyű a tészta 0.5-1 dl langyos tejet még hozzáadhatunk.)
A legalább 10 percig dagasztott tésztát a duplájára kelesztjük, meleg helyen, letakarva.
Ezalatt elkészíthetjük a krémet.
A tejfölben kikeverjük a sajtot. Belereszeljük a hagymát és az uborkát, fűszerezzük és ízlés szerint beletehetjük a szalonna, kolbász és/vagy szalámikockákat.
A megkelt tésztát több részre osztva kerekre nyújtjuk.
Az egyik korongot megkenjük a krémmel, ráhelyezünk a tetejére egy másik tészta korongot.
Cikkekre vágjuk, széleit kissé benyomkodva, és külső szélétől kezdve feltekerjük.
Sütőpapírral tepsire helyezzük, tojássárgájával megkenjük, szezám maggal megszórjuk és további fél órát kelesztjük.
Előmelegített sütőben, 175 -180 C°-on , aranybarnára sütjük.
Tipp:
A töltelék ízlés szerint variálható, pizzás, juhtúrós, darált húsós, zöldséges stb.!
Édes töltelékkel is készíthető, pl, kakaós, diós, fahéjas, túrós stb.
Ez esetben, még egy 1/2 ek. cukrot tehetünk a tésztába.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése