2013. április 17., szerda

Gulyásleves

                                                                 
 Hozzávalók:
50 dkg marhalábszár, esetleg puhahátszín, 
aki a sertést részesíti előnyben annak sertés comb vagy lapocka.
7 dkg zsír (vagy olaj) 
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 fakanálnyi édes pirospaprika
só, bors,
1 zöldpaprika
1 cseresznyepaprika
1 mk. köménymag
50 dkg burgonya

Csipetke:
4 ek. liszt
1 tojás
1 mk. só

Elkészítés:
A fazékban felforrósítjuk a zsírt( vagy olajat), benne üvegesre pirítjuk
a finom kockára vágott hagymát.
A húst két centiméteres kockákra vágjuk, és a piruló hagymára tesszük. A karikára vágott fokhagymát és a zöldpaprikát , a köménymaggal és a pirospaprikával együtt hozzáadjuk, felengedjük egy kevés vízzel vízzel és sózzuk.
Amikor a hús félpuhára főtt, hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott burgonyát, és tovább főzzük.
Közben többször kóstolgatva, esetleg utánaízesítjük.
A csipetkét elkészítjük.A liszthez a tojást és a sót hozzáadva kemény tésztát gyúrunk, s azt csipegetjük
Ezt tesszük a levesbe és 10 perc alatt készre főzzük.
A levest erős paprikával kínáljuk, hogy ki-ki ízlése szerint tehessen bele, ill. friss kenyérrel.

A hagyományos gulyásleves nem igényli a zöldségeket, azért Én 2 szál répát, kevés zellert és / vagy fehérrépát teszek bele, a húst követően, nemsokkal. 
Majd a végén még friss petrezselyemmel is megszórom.
Ha nincs kedvem csipetkét készíteni, 1 tojásból, vízből, kevés lisztből némi só hozzáadásával, laza galuskát készítek és kanállal a levesbe szaggatom.(lásd. kép)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése