2013. április 15., hétfő

Flódni

                                                                       


A tésztához:

25 dkg liszt
25 dkg rétesliszt
25 dkg vaj
10 dkg porcukor
3 tojássárgája
1 dl fehérbor
1 késhegynyi sütőpor
1 csipet só

Az almás részhez:
80 dkg savanykás alma
2 ek méz
1 citrom leve
1 késhegynyi őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg

A mákos részhez:
20 dkg mák
10 dkg cukor
5 dkg mazsola
1,5 dl fehérbor

A diós részhez:
20 dkg dió
10 dkg cukor
5 dkg mazsola
1,5 dl fehérbor

Továbbá:
2,5 dl sűrű szilvalekvár
1 tojás a kenéshez
4 ek porcukor a szóráshoz

ELKÉSZÍTÉS:
Először elkészítjük a tésztát: A kétféle lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport, a porcukrot. A hideg vajat rákockázzuk, a sárgákat melléütjük. Összemorzsoljuk, majd a hideg bort hozzáöntve szépen összedolgozzuk, és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük pihenni.
Amíg pihen, elkészítjük a töltelékeket: meghámozzuk, majd lereszeljük az almát, kinyomkodjuk, hogy a fölösleges lé ne áztassa el a tésztát.
Rácsavarjuk a citrom levét, hozzátesszük a mézet és a fűszereket, jól összedolgozzuk.
Ledaráljuk a diót.
1,5 dl fehérbort egy kis lábasba teszünk, hozzárakjuk a mazsolát és a cukrot, kicsit összeforraljuk (csak amíg a cukor megolvad). Leöntjük vele a diót, összekeverjük, és félrerakjuk.
Ugyanígy járunk el a mákkal is: darálás, szirup készítése, leöntés, keverés. Ezt is félretesszük.
Kivesszük a tésztát a hűtőből, téglalap alakúra csapkodjuk a munkafelületen, és négy egyenlő részre vágjuk.
Egy 25x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. Az egyik tésztát kinyújtjuk, belesimítjuk.
Megkenjük szilvalekvárral, majd rátesszük a kihűlt diós krémet.
Kinyújtjuk a második lapot, rátesszük.
Ezt is megkenjük szilvalekvárral, majd rásimítjuk a kihűlt mákot.
Újabb tésztát nyújtunk, befedjük a mákos emeletet, és rásimítjuk az almát.
Az utolsó kinyújtott tésztával befedjük.
Jól megszurkáljuk villával, majd megkenjük tojással.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45-60 percig sütjük (sütőfüggő, de akkor van kész, ha a teteje szép piros, és a tűpróbánál semmi nem ragad a tűre).
Kivesszük a sütőből, és megvárjuk, míg teljesen kihűl. Jó pár óra, de ha áll egy napot, attól csak jobb lesz neki - meg persze nekünk is.
Tálaláskor kockázzuk, és a tetejét porcukorral megszórjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése