2015. május 14., csütörtök

Körtés-bodzás rétes


Maradt tavalyról egy kisebb üveg körte-bodza dzsem, amit mindenképpen sütibe szerettem volna felhasználni.
Rétes rég volt, ezért Ő lett a kiválasztott. :)
Akinek nincs körte-bodza dzsem raktáron, az elkészítheti frissen is a  tölteléket, ha esetleg van lefagyasztva bodza, ki ne hagyjuk belőle,  ha nincs, akkor tegyünk hozzá bodza szörpöt! ;)
Hozzávalók(egy rúdhoz)
3-4 lapos rétes
4-5 db körte
bodza virág vagy szörp, ízlés szerint(szörp esetén az édesítési arányokra ügyeljünk)
1 citrom leve
kb. 3 ek. cukor(szánk íze szerint alakítsuk)
zsemlemorzsa
olaj
tejföl a rétes tetejére
porcukor a tálaláshoz


Elkészítés:
A köréket megpucoljuk, magházat eltávolítjuk és felkockázzuk.
Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a bodzát vagy a szörpöt és a citrom levét.
Azután addig főzzük kis lángon, míg kellemes állagú dzsemet nem kapunk, ez olyan 20-25 perc főzési időt jelent.
Elzárjuk és hagyjuk hűlni.
A rétes lapokat nedves ruhára terítjük és megkenjük olajjal, ill. megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával.
A rétes széleinél elhagyunk 1-2 cm-ert, majd hosszában egy csíkban beletesszük a tölteléket.
A töltelék tetejét ismét megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával, majd a konyharuha segítségével feltekerjük.
A végeit behajtjuk, a tetejét pedig lekenjük tejföllel.
Előmelegített sütőben, 175 C°-on arany barnára sütjük.
Még melegen meghintjük porcukorral, majd szeleteljük és, ha még szükséges, ismét porcukrozzuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése