Barátnőm rendelésére készült el ez a torta, nagyobbik fiának ballagására.
Mascarponéval, túróval házasított, bodzás málnalekvárral töltöttem, a tetejére meggy ill. meggy ragú került.
Külsejét tejszínnel vontam be és azzal is díszítettem.
Hozzávalók:
3 egész tojás
19 dkg cukor
0,75 ml olaj
0,75 ml langyos víz
19 dkg liszt
1 cs. sütőpor
Ez egy laphoz elég, Én kettőt készítettem.
Krém:
1 nagy tejföl
1 nagy joghurt
25 dkg túró
1/4 üveg bodza-málnalekvár-más a tortához illő lekvár is kerülhet bele
15 dkg porcukor
1 csipet só
1 cs. zseléfix
Tetejére:
a raguhoz:
meggy
balzsamecet
cukor
Díszítésként:
további meggy,
piros torta zselé
500 ml hulala
1 cs. habfix
kandírozott gyümölcsök
Elkészítés:
A tészta alapanyagait kikeverjük és tűpróbáig sütjük, előmelegített sütőben, kb. 180C°-on.
Rácson kihűtjük.
A joghurtot és a tejfölt min. 4 órát csepegtetjük, felfüggesztett textilen keresztül.
Ha kész, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a túrót, a lekvárt és a zseléfixet.
A lapokat szeleteljük és megkenjük a krémmel. A felső réteget nagyon vékonyan.
A tetejét kirakjuk magozott meggyel, majd torta zselével bevonjuk.
(ha az oldalán is szeretnék kicsit látványosan megfolyatni,
akkor már előtte vonjuk be tejszínnel ezt a részt)
Míg elkészül a ragú, hűtőbe tesszük.
A raguhoz némi cukrot karamellizálunk, majd a meggyet is hozzáadjuk.
Nem kell megijedni, ha hirtelen összeáll, mert a cukor ismét szépen felolvad majd.
1-2 tk.-nyi balzsamecettel ízesítjük.
Mikor elzártuk, hozzáadjuk és csomómentesre keverjük benne a zseléfixet.
(parányi vízzel oldhatjuk, ha biztosra akarunk menni)
Szilikon formába töltjük és hűtőbe tesszük.
A tortát bevonjuk a felvert habfixes tejszínnel, torta fésűvel igazítjuk az oldalát és habzsákkal formázzuk tovább.
A tetejére ültetjük a már megkötött és formából kiborított ragut.
Kevés kandírozott gyümölcsöt is teszünk rá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése