A 21. Blogkostoló háziasszonya Márti, azaz a hogymegtudjuknezni blog szerzője.
A különleges sorsolást követően nekem
Andi-Xsara blogja jutott, amiből "csemegézhettem" és, aminek nagyon örültem, mert
ahogy belelapoztam megláttam egy különleges tortát,
melyet párja 40. születésnapjára alkotott.
Itt már tudtam, meg van a választásom! :)
Andi-Xsara |
Az Én férjem januárban lett 40 éves de sajnos munkája messze szólítja, így
míg Őt nem örvendeztethetem meg vele, addig az iskolai farsang
tombolájára szánt tortát álmodtam köré.
Mikor átvette a nyertes, figyeltem a boldog tekinteteket és sikerült leolvasnom az
asztaltársaság egyik férfitagjának szájáról, egy nagy kérdőjeles gondolatfelhőt odaképzelve,
ahogy szinte szótagolva olvassa, hogy Forralt boros torta.
Ilyet még nem hallottak! :D
Azóta megérkezett a pozitív visszajelzés is!
Nagy öröm volt ez nekem!
Köszönöm Andi!
A receptet átalakítottam a magam kedvére de ettől még 110 %-os lett!
A kimaradt krémből Mi is nyalakodtunk a kislányommal,
így érdemben nyilatkozhatok magam is! :D
Hozzávalók:
tészta:
3 egész tojás
19 dkg cukor
0,75 dl olaj
0,75 dl langyos víz
19 dkg liszt
1 cs. sütőpor
3 csapott ek. holland kakaópor
1 csapott tk. fahéj
Krém:
2 dl édes vörösbor
1 cs. forralt bor fűszerkeverék
250 g mascarpone
(vagy házilag elkészítve a következőkből:
2 nagy doboz tejföl)
15 dkg porcukor
2 dl tejszín
1 cs. habfix
1 cs. expressz zselé fix
(ha habbal borítjuk kívül a tortát,
akkor további 2 dl tejszín, 1 cs. habfixszel, ha burkoljuk,
akkor kb. 1/2-3/4 kg unidec vagy fondant)
Mivel Én unidec-t használtam, így egy vajkrémes réteget is kentem alá:
kb. 15 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 csipet só
4 kis kupaknyi marcipán aroma
annyi víz, hogy szépen kenhető legyen
Elkészítés:
Ha nem mascarponét használunk,
akkor a tejfölt textilbe függesztve csepegtessük ki, 4-5 órát minimum.
A lap hozzávalóit kikeverjük, majd egy 24 cm-es, sütőtapírral bélelt tortaformában,
tűpróbáig sütjük.
Előmelegített sütőben, 170-175 C °-on készítjük (sütőfüggő) .
Rácson hagyjuk kihűlni.
A krémhez, a bort a fűszerkeverékkel összeforraljuk.
Felverjük a lehűtött tejszínt a habfixszel.
A kicsepegett házi mascarponéhoz hozzá adjuk a cukrot,
majd a kihűlt bort is belekeverjük,
géppel átdolgozzuk, miközben hozzáadagoljuk az expressz zselé fixet.
Ezután óvatosan, lyukas fakanállal beleforgatjuk a tejszínt is.
A (nálam) félbe vagy háromba vágott lapot betöltjük.
Ha tejszínnel díszítjük, akkor azt is felverjük a habfixszel és
ízlés szerint bevonjuk.
Ha burkoljuk, akkor a puha margarint kidolgozzuk az átszitált cukorral,
a sóval, majd az aromával és a vízzel.
Ezzel vékonyan átkenjük a tortát.
Lemérjük a tortát, majd ennek megfelelő méretűre nyújtjuk a burkoló anyagunkat
és a tortára terítjük.
Elsimítjuk minden oldalról.
Az alját elmetsszük.
(Én hagytam rajta valamennyit, melyet fodros derelyevágóval
hullámosítottam. )
Lekenjük nedves ecsettel.
Ízlés szerint díszítjük
Marcipánból készítettem az álarcot, egy folpackkal bevont álarc segítségével.
Marcipánból készült a rózsa és a többi dekoráció is.
Továbbá dekor gyöngyöket is használtam.
Nagyon szépséges lett! Az én párom is alig akarta elhinni, hogy ilyen ízű a tortája! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! A receptet legfőképpen! :) Fog még készülni nálunk az biztos! ;)
Törlés