Cukkini viszont van bőven, ezért dzsem is abból készül, sok más cukkinis fogás mellett.
Ha már nyár vége felé járunk és öregecske cukkiniket találunk, azokat is felhasználhatjuk,
természetesen a héj és mag eltávolítása mellett.
Hozzávalók:
1,5 kg cukkini
(nekem 3 ment bele, 1 nagyobb és két kisebb, nem baj, ha picit több a mennyisége)
4-5 citrom
1 tk. őrölt gyömbér
50 dkg cukor
1 cs. 3:1 zselésítő
Elkészítés:
A cukkiniket jók megmossuk és legyaluljuk vagy lereszeljük.
Ha zsenge, akkor lehet héjjal együtt is, ha öregebb, a héj és a mag is eltávolításra kerül.
Ne reszeljünk túl hosszú csíkokat, kis darabokat vágjunk, hogy rövid legyen.
Két citrom héját reszeljük hozzá, valamint tegyük bele a gyömbért.
A citromokat pucoljuk meg úgy, hogy a fehér részt is távolítsuk el, ill. a magokat is,
majd a vágjuk össze kis darabokba és adjuk a cukkinihez.
Öntsük hozzá a zselésítőt és kezdjük főzni folyamatos kevergetés mellett forrásig.
Amikor felforrt, adjuk hozzá a cukrot és hagyjuk lobogva forrni 2-3 percet.
Töltsük tiszta üvegekbe( nekem 3 normál befőttes üvegnyi lett),
tegyük rá a fedelüket és fordítsuk le azokat fejjel lefelé, kb. 5 percig.
Tipp:
Ha lekvár állagra törekednénk, akkor botmixerrel pürésítsük a főzés előtt, mindenképpen héj nélkül.
rétesbe fagyira és palacsintába lehet tenni.
Ananászos cukkini dzsem
A fentiekhez hasonlóképen járunk el, annyi különbséggel, hogy hámozzuk a cukkinit
és itt csak 1 citrom leve szükséges, a gyömbérre itt nincs szükség,
ill. egy ananászkonzervet hozzáadunk az elején.
A cukorhoz pedig 1 vaníliás cukrot keverünk.
Levendulás, fahéjas cukkini dzsem
+
Itt is hámozzuk a cukkinit.
3 db citromra lesz szükségünk, amit az első lekvárrecept szerint teszünk bele,
pucolva, kockázva.
Gyömbér helyett 1-2 tk. fahéj kerül bele, valamint 3 tk. szárított levendulavirág.
Feltesszük főni 10 percig majd botmixerrel pépesítjük és újra főzzük.
levéve a tűzről hozzákeverjük, lehetőleg simára a dzsemesítőt.
Bármelyik receptnél variálhatóak a hozzávalók,
pl. az elsőnél is helyettesíthető a gyömbér fahéjjal,
valamint mézzel is megspékelhetőek a lekvárjaink, dzsemjeinket!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése