1/2 kg darált hús (jelen esetben fele sertés, fele marha darált húst használtam)
1 nagyobb konzerv paradicsompüré
1 szál sárgarépa
1 szelet zeller vagy halványító zeller (szárzeller)
1 hagyma
1-2 friss hámozott paradicsom húsa
friss bazsalikom ( szárítottal helyettesíthető)
kevés oregánó
olaj,
só, cukor, bors
sajt(reszelt vagy lapka sajt)
500g penne tészta
24-es kapcsos tora forma
2 nagy darab alufólia
Elkészítés:
Összevágjuk kockára a hagymát, a sárgarépát és a zellert.
Kevés olajon sóval megdinszteljük, majd bele tesszük a paradicsompürét, cukrozzuk,
hozzáadjuk a fűszernövényeket és a borsot.
Kevés vizet teszünk hozzá, majd a húst is hozzá keverjük.
A hámozott paradicsomot, melynek a magját is eltávolítottuk, felkockázva hozzá adjuk.
Közben kifőzzük a penne tésztát sós, olajos vízben al dente, azaz ne főzzük túl puhára és ne kóstoljunk sokat belőle, mert minden darabra szükség lesz!
Ha kész leszűrjük, öblítjük!
Közben, ha már elvesztette a hús a nyers színét és kóstoltuk is a bolognai szószunkat, hogy igényel-e még bármilyen módosítást, el is zárhatjuk.A torta formát nagyon kevés(!) olajjal bekenjük, ha van ecset azzal.
Oldalra fordítjuk és megkezdjük a tészta besorakoztatását, ami egy kis türelmet igényel.
A formát egészen a művelet elvégzéséig oldalt kell tartani, mert ha visszafordítjuk elborulhat a tészta.
Amikor elkészültünk alátesszük az alufóliát, ami legalább a forma oldalának közepéig ér.
Erre az ért van szükség, mert a szósz szivároghat a formából.
A tésztára öntjük a szószunkat, ráesszük a sajtot és betesszük a sütőbe.
Amikor a sajt elolvadt és szép színt kapott, akkor kész az egész fogásunk.
Kivesszük a sütőből és, ha kicsit hűlt késsel óvatosan végiglazítjuk a forma szélénél.
A kapcsos forma oldalát kinyitjuk és úgy lehúzzuk, hogy az alufólia még körbeölelje a bolognainkat, megtartva az esetleg eldűlni készülő tésztákat.
Frissen , bazsalikommal díszítve tálaljuk
Szani konyhája a facebook-on is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése