2013. május 31., péntek

Eperkrémes torta, fondant bevonattal

Kicsi lányom otthonra készített, ballagási tortája.
Kívánságára, lila színekkel kombinálva.

Hozzávalók:
Fondant:
kb 1 kg átszitált porcukor
2 ek. méz
1 ek margarin
1 ek zselatin
4-6 ek. víz
Elkészítés:
A zselatint vízben feloldjuk, gőz felett, beletesszük a margarint és a mézet, majd kb. 500 g átszitált cukorhoz adjuk.
Jól elkeverjük, gépet is használhatunk, közben tovább adagoljuk a cukrot a masszához, a kellő állag eléréséig. 
Vízzel lágyítható ill.,   ha kevesebb cukorral elérjük a megfelelő állagot,
 nem feltétlenül lesz szükség az 1 kg-ra.
Légmentesen, fóliába csomagolva, hűtőben pihentetjük, legalább 6 órát.
Tippek  Hűtőben 2 hónapig eláll. 
Fagyasztani nem ajánlatos, viszont nem lehetetlen.
Használat előtt mikróban picit melegíthető a fondant.
 Mindig takarjuk le, ha éppen valamiért szünetet tartunk, hogy ne száradjon ki.
Margarinos kézzel, vízzel puhítható, ha kemény lenne.
A torta hűtőben vízfoltos lehet , ha mindenképpen hűtőbe kell tenni, akkor helyezzük dobozba!
Ha nagyon porcukros, vízzel fényesíthető és ismételt porcukrozással matthitható.

Tortalap:
 3 tojás, 19 dkg cukor, 19 dkg finomliszt, 0,75 dl olaj, 0,75 meleg víz, 1 cs sütőpor, 2 ek, kakaó,
Színező, ha nem fehéret szeretnék, ill.  csokis tortalap is illik hozzá.
24-es v- 26-os, sütőpapírral bélelt formában, tűpróbáig sütjük.
A torta forma alját rajzoljuk körbe a papíron, vágjuk ki és könnyedén belemegy a forma aljába.

Eper krém:
250 g eper
12 dkg cukor
2 ek. eperpuding, 3 ek víz

 Elkészítés:
Az epret és a cukrot feltesszük főni.
Amikor kellően elfőtt az eper, beletesszük a vízben kikevert pudingot és pár percig főzzük még, 
majd kihűtjük.
Tipp:Ha több eperből, mondjuk 1/2 kg-ból készül, a maradék kivalló parfé alapanyag lehet.
                                                                          
   Vajas eper krém, a külső borításhoz:
       1 cs. eperpuding, 
12 dkg cukor, 
 10-15 dkg margarin

Elkészítés:
     Kevés tejjel kikeverjük a cukrot és a pudingot, majd a többi tejhez öntve, 
lassú tűzön készre főzzük, sűrű kavargatás kíséretében.
Amikor kihűlt, a puha margarinnal összedolgozzuk.
   
 A torta lapot torta csipkére és tálcára helyezzük.
A lapunkat megfelezzük és megkenjük a sima  eperkrémmel.

Ráhelyezzük a lap tetejét és vékonyan befedjük az egész tortát, a vajas krémmel.
Ha van idő, hűtőben pihentessük egy órát.
A fondant-ot porcukros deszkán, óvatosan kinyújtjuk ügyelve, hogy ne ragadjon le, inkább többször ellenőrizzük és figyeljük azt is, 
hogy nagyjából azért egyforma vastagságúra nyújtsuk, ami úgy 2-3 mm-er.
A nyújtófát is porcukrozzuk, hogy arra se tapadjon rá.
Mikor elértük a megfelelő nagyságot , rátekerjük a nyújtófára és a tortára terítjük.
Az alját eligazítjuk, ha nincs simítónk, akkor a tenyerünkkel elsimítjuk az oldalát, tetejét és fondant vagy pizzavágó segítségével a torta alján levágjuk a felesleget.
A maradék fondant-ból esetleg színezve azt, elkészítjük az igény szerinti díszeket kiszúró segítségével, ügyesebbek saját gyártmányú rózsákat/virágokat is készíthetnek.
        Vigyázzunk a színezésnél, mert a folyékony színező lágyítani fogja a fondant-ot!
A lap színe Larám kívánságára készült :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése