2018. október 25., csütörtök

Basboussa



Matyi Éva csoportjában barangoltam, amikor szembejött velem ez 
egyszerű kinézetű, közel keleti édesség.
Éva Izraelben él, így miután már készítettem onnan származó
desszertet, tudtam ezzel sem lövök mellé.
Ráadásul kapóra jött öcsém látogatása, hogy legyen apropója
a kipróbálásának.
Tesóm is megjárta Izraelt önkéntesként, így hiteles tesztelőre leltem személyében.
Nem hagyott cserben Basboussa (baszbusza) , nagy sikere volt a családban.
Gyorsan elkészül, költségtakarékos, kiadós és nem utolsó sorban finom!

Hozzávalók (2 dl-es bögrében mérve) :

4 l-es tojás
1 bögre cukor
1 bögre olaj
1 bögre liszt
1 bögre búzadara
1 bögre kókuszreszelék
1 bögre narancslé
Ha nem akarunk nagyobb dobozzal, vagy üveggel venni, 
mert amúgy nem fogyasztjuk, akkor egy kis dobozos is elég.
Nálam 100%-os kis dobozos került bele.
1 cs. sütőpor került bele
-legközelebb szódabikarbónára cserélem, mert nem rajongok a sütőporért

Szirup:
1 bögre víz
1 bögre cukor
1 reszelt citrom vagy narancs héja

Elkészítés:

A cukorból , vízből szirupot főzünk, majd hozzáadjuk a citrom/narancs héjat 
és kihűtjük.

Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral.
Fokozatosan hozzáadjuk az olajat és tovább keverjük, 
majd a narancs lé is belekerülhet.
Némi keverés után egy másik tálba adagoljuk a száraz összetevőket 
és a tojásos masszához keverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsiben tűpróbáig sütjük.
A hőfok sütőfüggő.
Nekem alsó-felső sütésű, elektromos sütőm van.
180 C°-on kezdtem sütni de alufóliával letakarva, 160 C°-on folytattam,
míg elkészült, mert gyorsan pirul a teteje.
Akinek nem erős a felső sütés, az folyamatos 180 C°-on tarthatja.
Mikor kész, akkor még forrón a kihűlt sziruppal meglocsoljuk.
Szépen beissza és nem fog tocsogni benne.
Kellemes ízt ad neki és magasságából sem veszít általa.
Tipp:
Hámozott mandulával meghintve is sütetjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése