Mikor a kérés érkezett hozzám egy ismerősömtől,
bevallom megijedtem rendesen!
Egy esküvő? A nagy és különleges nap minden nő életében!
Mi van, ha elrontom? Ha egy örök rossz emléket hagyok bennük!
Egy iszonyú felelősség nehezedett a vállamra!
Aztán a kisördög ott motoszkált bennem, egy kis adrenalinnal
vegyítve, hisz minden tortás- szerintem -,szereti és várja a kihívást.
Így nem mondhattam nemet.
A másik mellette szóló érv az volt, hogy szabad kezet kaptam,
ami a legfantasztikusabb dolog, hisz kedvére alkothat az ember.
Egyedüli megkötés, illetve kérés a szív forma volt.
Ízekben megegyeztünk, mert a torta Németországba lett
elszállítva az örömszülők által, így strapabíró és
kevésbé kényes krémeket választottunk.
A hűtést a klíma és pár jégakú szolgáltatta,
melyek egy kartondobozban voltak társai.
Az alsó színt, így főzött vaníliás krém lett, mely marcipán ízesítést kapott.
A piskóta fehér.
A második színt tejcsokis lett, a piskóta pedig kakaós
de a tejcsokihoz illő, halványabb árnyalatban.
A felső fehércsokis -feketeerdő, kakaós, sötét piskótával.
Ma megkaptam a visszajelzést is!
A tortának sikere volt, és ízlett is!
Vagyis túlélte a pénteki utazást németbe és helyt áll szombaton is!
Hatalmas öröm és megkönnyebbülés számomra, valamint
egy kis bátorításként is szolgált, hogy merjek kockáztatni,
hisz így tanulunk és fejlődünk, persze felelősséggel
és soha nem szabad elbízni magunkat! ;)
A cukorvirágokat már hét elején elkészítettem, hogy száradjanak és, ha nem tetszenének, akkor legyen időm dolgozni rajta.
A piskótákat csütörtökön készítettem el a krémekkel együtt és levajazott állapotban hűtőbe kerültek egy éjszakéra, hogy szépen lehűljön. De csak 2-es fokozatra, mert, ha túl hideg, akkor a burkolat izzadásához vezethet.
Ekkor a burkoló anyagba belegyúrtam egy-egy csapott ek. cmc port, és ezt is pihentettem másnapig, hogy ne legyen lágy és masszívabb is legyen.
Az alsó piskóta egy 5 tojásos, 24-26 cm-es olajos piskóta, a második 4 tojásos ebben a méretben, a 3. pedig egy két tojásos 16-18 cm-es adag.
Recept itt: Csoda Olajos PiskótaKrémek:
Marcipános:
5 dl tej
15 dkg cukor
2 cs. vaníliás pudingpor
2 dl tejszín
áttetsző mandula aroma
Elkészítés:
Kevés tejben a cukorral kikeverjük a pudingport, majd a többi tejhez öntve készre főzzük.
Folpackot szorosan ráengedve kihűtjük, így nem bőrösödik. Kihűlve géppel átdolgozzuk,
hozzáadjuk az ízlés szerinti, kb. fél üveg aromát, majd az előzőleg felvert habot.
Tejcsokis krém:
1 tábla jó minőségű tejcsoki
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
Elkészítés:
A csokit kevés tejben vagy tejszínben felolvasztjuk (nem gőz fölött), majd a mascarponéhoz adjuk.
Ezután beleforgatjuk a felvert tejszínt.
Feketeerdő:
1 kisebb üveg meggybefőttet egy kevés sima cukorral, ill. egy zacskó fahéjas cukorral, valamint egy 1/2-3/4 (épp mennyire stabilra akarjuk) csomag vanília pudinggal sűrűre főztem.
A fehércsokit (10 dkg )megolvasztottam, mint ahogy az előző krémnél is írtam és egy fél doboz mascarponéhoz kevertem kb. 1 dl felvert tejszínnel vegyítve.
Nyomózsákba töltöttem a meggyes krémet cső nélkül, a tejszínes krémhez már lehet cső is.
Kívülre került egy kör fehércsokis, majd a meggyes és így tovább, míg volt hely.
A tortát 50 dkg vaj és 50 dkg porcukor kevés aroma, hideg víz és csipet só géppel kidolgozott keverékével kentem át.
Másnap korán burkoltam, az alsó két szintbe 5-5 pálcika szolgáltatta a stabilitást.
A virágok, előző nap cmc és víz keverékéből készült ragasztóval lettek rögzítve.
Csinos lett, sokat dolgoztal vele!
VálaszTörlésKöszönöm! :)
Törlés