2015. április 27., hétfő

Zserbópite






Ezt a receptet még 2015-ben egy blogkóstoló  alkalmával próbáltam ki.
Nem voltam túl tapasztalt, és még cukrász sem, így nem is alakítottam rajta.
 Most egy barátnős összeröffenésre praktikusnak tűnt, tehát leporoltam a receptet. 
Ismét a leírást követve készítettem de most már ideje volt stilizálni.
A linzer arányit vettem alapul, csak csökkentett adagban.
A kristálycukrot porcukorra cserélve, tojássárgáját, citromhéjat, sót hozzáadva, és a töltelékbe szánt felesleges és ízét tekintve jelentéktelen csoki mennyiséget kivéve. 😊

Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg porcukor
1 tojássárgája
vaníliás cukor
reszelt citromhéj
egy csipet só
kevés hideg víz, ha nehezen áll össze

Töltelék;
sárgabarack lekvár
20 dkg darált dió
reszelt citromhéj
6 dkg porcukor
3 egész tojás

A tetejére:
10 dkg étcsoki és némi étolaj vagy kókuszzsír

Elkészítés:

A liszthez adjuk a cukrokat, a csipet sót, citromhéjat.
Belemorzsoljuk a vajat és hozzáadjuk a tojássárgáját.
Gyorsan dolgozva összeállítjuk. Pár kanál hideg vízzel segíthetjük a folyamatot.
Egy kisebb /sütőpapíros/ tepsibe nyújtjuk, hogy ne legyen lapos.
(Nálam ez 30 cm alatti méret.)
Az tepsiben történő eligazításban egy kis nyeles konyhai henger nagy segítség tud lenni.
(Lidlben szokott lenni ilyen szerszám.😀)
12 percig süssük. 
Elektromos sütőben nálam ez 160 fokon, alsó-felső sütésen történik.
Addig míg sül, a tölteléket készítsük el.
A tésztát kenjük meg alaposan lekvárral, majd oszlassuk el rajta a diós cuccot és a sütőbe visszatéve,
kb. 20 percig süssük.
Tepsiben hűtsük ki.
A csokit mikróba vagy gőz felett olvasszuk meg. Keverjük el benne a zsiradékot és vonjuk be a piténket.

Szénhidrátcsökkentett verzióban is elkészíthető!






A 22. Blogkóstoló Háziasszonya a Vöröskaktusz blog szerzője.
A sorsolás számomra nagyon kedvező eredmény hozott,
mert egy általam nagyon tisztelt blogger hölgy blogjáról
csemegézhettem!
Egy nagy klasszikus kedvencem,
 a zserbó újragondolt változatával ismerkedhettem meg.
Egyszerűen abbahagyhatatlan finomság!!
Vétek lenne kihagyni!!
Köszönöm a receptet Tortafüggő Marisz (Szakál Gáborné)!


Hozzávalók:
20 dkg liszt
5 dkg cukor
12 dkg hideg(!) vaj/margarin
2 kanál hideg víz
(ha nehezebben áll össze a tészta, 
egy nagyon keveset tehetünk még)

Töltelék:
10-15 dkg darált dió
6 dkg cukor
3 tojás
kb. 20 dkg baracklekvár
(végül nem mértem csak lekentem a tésztát egyenletesen)
5 dkg étcsoki apróra törve
+
10 dkg étcsoki a tetejére


Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a cukorral.
A hideg vajat/margarint beledaraboljuk, 
majd a vizet hozzáadva összedolgozzuk.
Viszonylag igyekezve csináljuk, hogy a ne melegedjen át a tészta!
Ha készen vagyunk kinyújtjuk, amennyire tudjuk, majd
sütőtapírral bélelt tepsibe tesszük.
Az Én tepsim, amibe sült 20×30 cm-es.
Ennél nagyobba ne tegyük, mert nagyon lapos lesz.
Amennyiben nem tudtuk teljesen kinyújtani, a tepsibe téve, egy kisebb 
befőttes üveg segítségével, a tepsi méretéhez igazíthatjuk.
Villával megszurkáljuk, majd 180 C°-ra előmelegített sütőben,
12 percig sütjük.
Ezalatt előkészítjük a tölteléket.


A tojásokat összekeverjük a cukorral 
és a dióval.
A sütőből kivett tésztát megkenjük a lekvárral, 
majd ráterítjük a diós krémet, végül a csoki
darabokat is egyenletesen rászórjuk.
Ezután további 20 percig sütjük.
Miután kihűlt, gőz fölött megolvasztjuk a csokit
2-3 ek. olajjal és egyenletesen eloszlatjuk a sütemény tetején.
Ha megszilárdult szeleteljük és gyorsan megesszük! :D











2 megjegyzés:

  1. Szani, gratulálok! Remekül sikerült neked is, jó választás volt.És igazán örülök, hogy nektek is bevált. :)

    VálaszTörlés