Dédimamám sokszor készítette jénaiban, kerek formában sütve, kizárólag saját maga által gyúrt tésztából.
Mindig ámulattal néztem, hogy milyen rutinnal, készült a tészta, melyet egy tészta készítő gép se vághatott volna szebben! :)
Hozzávalók:
a tészta(mely más sütik alapja is lehet, mint pl. az almás, mákos, meggyes, túrós stb....)
50 dkg liszt
12 dkg cukor
12 dkg zsír
1 pohár tejföl
1 cs. sütőpor
2 egész tojás
Összedolgozzuk, kétfelé vesszük a tésztát, nyújtjuk, alsó réteget kikent tepsibe terítjük.
Töltelék:
500 g széles metélt, ügyesebbeknek házi készítésű is lehet
Ízlés szerint dió és cukor keveréke, melyet a tésztához keverünk, szintén ízlé szerinti mennyiségű lekvárral, mely lehet barack lekvár, vagy akár más is, amit szeretünk.
Leegyszerűsítve készítünk egy diós lekváros tésztát ;)
A tölteléket az alsó tésztára borítjuk, egyenletesen eligazítjuk, majd befedjük a felső réteggel, amit villával megszurkálunk.
Előmelegített sütőben, 175 C°-on, kb., 20-25 perc alatt, aranybarnára sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
Bár torta néven szerepel, szögletes variációban, tepsiben is készülhet, lásd a képen is :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése