2013. augusztus 2., péntek

Dinnye lekvár mentával

A dinnye szezon idején jócskán betankolunk ezzel az édes , lédús gyümölcsből, ami jól lehűtve az igazi!
A régiek még natúr vagy zsíros kenyérrel kísérve is ették, ahogyan az almát is szokták.
Azonban van még egy formája , ami nagyon izgalmas, mégpedig a dinnyelekvár.
Ez a lekvár nem a dinnye húsából, hanem fehér, héj melletti részéből készül, ami általában a kukában vagy komposztban köt ki.
Ehelyett most inkább tegyük el, míg össze nem jön a dinnyénkből, a recepthez szükséges mennyiség!
Hozzávalók:
1 kg dinnye héj (melyet meghámozunk és a fehér részt használjuk csak fel és azt mérjük le.
Kicsit, mondjuk 2-3 dkg-al legyen több 1 kg-nál, hiszen a reszelés közben lehet selejt, mely puhább vagy, amit nem tudunk lereszelni, hogy ne a kezünket reszeljük bele, inkább ezeket a kis darabokat dobjuk ki.
25-30 dkg cukor
2 citrom reszelt hája és leve(a citrom húsát is beletehetjük, kockázva! )
10-15 mentalevél (aki intenzívebben szeretné érezni, tegyen többet bátran)
1/2 cs 3:1-ben lekvárzselésítő, ha nagyon keményre szereted, mehet bele az egész zacsival
Elkészítés:
A dinnye zöld héjat eltávolítjuk a fehér részről.
Lemérjük, majd lereszeljük az egészet.
Lábasba tesszük, ráreszeljük a citrom héjat, bele facsarjuk a levüket vagy belekockázzuk a húsukat, majd öntsünk hozzá 1 dl vizet.
Platnin elkezdjük párolni, legkisebb fokozatra állítva tűzhelyünket.
Ne menjünk messzire, mert leéghet, sokak állításával ellentétesen!
Kavargatva, ügyelve rá addig főzzük így (ez kb. 1 óra hossza) , míg úgy nem érezzük, hogy már nagyon kevés rajta a lé.
Ekkor tegyük hozzá a cukrot, a megtisztított mentaleveleket és főzzük még legalább 1 órát, szintén ügyelve rá.
Mielőtt elzárnánk, jöhet bele a zselésítő.
Ekkor 2-3 percig forraljuk még, majd amint elzártuk azonnal tegyük sterilizált üvegbe,melyet 5-10 percre fejtetőre fordítunk, hogy minden baci meghalljon az üveg peremén, fedelén! ;)
Ezután már csak azt várjuk,  hogy kihűljön.
Ebből a mennyiségből, 1 normál befőtte üvegnyi lekvár lett, plusz, amit a képen láttok, ami kóstolásra éppen elég. :)
Gyönyörű borostyánszínű lesz a dinnyelekvárunk!
Íze a narancslekváréhoz hasonlatos.
Sütemények, rétesek, palacsinták remek tölteléke lehet, vagy és szerintem sokan lesznek így, magában, kanállal elnassolva is jó kis nyalánkság lesz.
Tehát, dinnyére fel!!! ;)
Tipp: aki szeretne kísérletezni, az fahéjat és/vagy gyömbért használhat hozzá. 
Citrusfélék közül a narancs és lime leve és hája kerülhet a lekvárba.
Aki a mentát nem respektálja nyugodtan hagyja ki!
Más gyümölcsökkel kedvünkre variálható!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése