2013. augusztus 30., péntek

Borsófőzelék tükör tojással

Nagy kedvenc nálunk a borsófőzelék.
Gyorsan elkészül, ízletes és viszonylag sokféle feltéttel kínálható.
Kertből szedett friss, zsenge borsóból a legjobb de persze a mirelit is megteszi, főleg a téli időszakban, akár bolti, akár a kertből fagyasztott változatát készítjük.
Hozzávalók:
1/2 kg borsó (akinél kapós bátran indítson 1 kg-al)
olaj, liszt
cukor, só (ízlés szerint)
tejföl
víz

 Feltét:
személyenként 
1-2 tükörtojás


Elkészítés:
A megtisztított borsót, annyi vízben feltesszük főni, hogy épp csak ellepje, hogy amikor berántjuk ne maradjon híg.
Megsózzuk, teszünk bele cukrot, szánk íze szerint.
Nálunk édesebben készül.
Mikor már majdnem puha a borsó, készítünk egy főzelékhez való  sűrűbb rántást a lisztből és az olajból.
Zsemleszínűre pirítjuk, vigyázva ne égjen oda.
Ha elkészült hideg vizet öntünk hozzá(hőkiegyenlítés) és a borsóhoz keverjük.
Amikor a borsó teljesen megpuhult, hozzá keverünk 3-4 ek. tejfölt és egy pillanat múlva elzárjuk.
A tükörtojással, frissen tálaljuk.
Tipp.
A rántáshoz, kevés pirospaprika adható, aki kis színt adna neki.
Rántás helyett tejes, vagy tejfölös habarással is sűríthető, ekkor a tejben vagy tejfölben csomómentesre kevert lisztel sűrítjük be.
Natúr joghúrtál helyettesíthető a tejföl.
Zöld fűszerekkel tovább fokozhatjuk az ízeket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése