2013. július 15., hétfő

Citromkenyér

Ennek a kellemes desszertnek két féle receptjét is felteszem, kinek melyik lesz szimpatikusabb.
Az egyik egy tej és tojásmentes változat és citromos cukormázzal zárul.
A másik egy hagyományosabb, csokimázzal készítve.
Eredetileg francia desszert, gyorsan megvan és ízletes uzsonna kerekedhet belőle ;)
Hozzávalók:
27 dkg liszt
20 g cukor
1 citrom leve és héja
1 dl olaj
170 ml víz

Máz:
15 dkg porcukor
1 citrom leve és hája

 Keverjük össze a hozzávalókat és tegyük kikent(olaj+ liszt) vagy sütőpapírral bélelt formába.
Tűpróbáig sütjük.
Hűtsük ki rácson.
A mázhoz keverjük ki a citromot a cukorral, fokozatosan hozzáadva a levet, hogy sűrű masszát kapjunk.
Nagyobb citrom esetén nem is kell az összes lé.
Öntsük a sütire óvatosan, szórjuk meg a citrom héjjal és legalább 20 percig hagyjuk szilárdulni.
2 variáció:
6 tojásfehérje
16 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom leve és héja
15 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
5 dkg margarin vagy ennek megfelelő mennyiségű olaj
 Máz:
1/2 tábla tortabevonó
1-2 ek. olaj
A tojásfehérjéket verjük kemény habbá.
Adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot és dolgozzuk fényesre.
Hozzáadjuk a citrom levét és héját.
A sütőporos lisztet kézi habverővel óvatosan hozzákeverjük.
Ezután az olvasztott de nem meleg vaj következik.
Sütőpapírral bélelt hosszúkás vagy kapcsos torta formában világos arany színűre sütjük.
Rácson kihűtjük.
A mázhoz, vízgőz felett megolvasztjuk a csokit, hozzáadjuk az olajat, amit elkeverünk és a sütire csorgatjuk vagy rásimítjuk.
Hüvös helyen vagy hűtőben hagyjuk megszilárdulni.
Tipp:
Tejjel remek uzsonna a kisebb generációnak vagy délutáni tea kísérőjeként is
helyt álló édesség lehet.
Félbevágva savanykás lekvárokkal megtoldható!
 Szani konyhája a facebook-on is!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése