Hozzávalók:
1 l tej,
6 ek. cukor
12 ek. búzadara,
2 tojássárgája,
1 cs. vaníliás cukor,
10 dkg vaj/margarin,
fél üveg meggybefőtt,
só
Az öntethez:
2 kispohár natúr joghurt,
4 ek. meggylé,
3 ek. cukor
Elkészítés:
A tejbe beletesszük a cukrot, a vaníliás cukrot, búzadarát és 1 kk. sót,
majd csomómentesen készre főzzük.
Még melegen hozzá keverjük a vajat/margarint, kicsit meghűlve a tojássárgáját is hozzá keverjük.
Ha nem elég sűrű, 2-3 ek. zsemlemorzsa kerülhet még bele.
Vizes kézzel csippentünk a masszából, közepébe 2-3 szem meggyet teszünk és gombócokat formázunk belőle.
Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük.
Ha feljön a víz tetejére elkészült a gombóc, szűrő kanál segítségével vegyük ki
és tegyük tálra, hogy ne ragadjanak nagyon össze.
A joghurtöntethez, a 2 joghurthoz keverjük a meggylevet és a cukrot,
meglocsoljuk a feltálalt grízgombócokat.
Mandulaforgáccsal, fahéjjal is fokozható.
Tipp: Hagyományosan, édes zsemlemorzsába, dióba vagy mákba is forgatható,
csak óvatosan, mert kényesebb gombóc társaihoz képest! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése