2013. május 15., szerda

Tejbegríz gombóc, joghurtöntettel


Hozzávalók: 
1 l tej,
 6 ek. cukor
 12 ek. búzadara,
 2 tojássárgája, 
1 cs. vaníliás cukor, 
10 dkg vaj/margarin, 
fél üveg meggybefőtt,
 só
Az öntethez:
2 kispohár natúr joghurt, 
4 ek. meggylé, 
3 ek. cukor

 Elkészítés:
A tejbe beletesszük a cukrot, a vaníliás cukrot, búzadarát és 1 kk. sót,
 majd csomómentesen készre főzzük.
Még melegen hozzá keverjük a vajat/margarint, kicsit meghűlve a tojássárgáját is hozzá keverjük.
Ha nem elég sűrű, 2-3 ek. zsemlemorzsa kerülhet még bele.
Vizes kézzel csippentünk a masszából,  közepébe 2-3 szem meggyet teszünk és gombócokat formázunk belőle.
Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. 
Ha feljön a víz tetejére elkészült a gombóc, szűrő kanál segítségével vegyük ki
 és tegyük tálra, hogy ne ragadjanak nagyon össze.
A joghurtöntethez, a 2 joghurthoz keverjük a meggylevet és a cukrot, 
meglocsoljuk a feltálalt grízgombócokat.
Mandulaforgáccsal, fahéjjal is fokozható.
Tipp: Hagyományosan, édes zsemlemorzsába, dióba vagy mákba is forgatható, 
csak óvatosan, mert kényesebb gombóc társaihoz képest! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése